Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Πατέρας πλήρους απασχόλησης

Οταν ο 34χρονος Χένρικ Χόλγκερσον είπε σε έναν φίλο του πως σκόπευε να περάσει το μεγαλύτερο μέρος του 2011 ως μπαμπάς πλήρους απασχόλησης, εκείνος βάλθηκε να τον κοροϊδεύει: «Τι είδους άνδρας είσαι εσύ;», τον ρώτησε. Αλλά στην… παραμυθένια Σουηδία, αυτή η μάτσο αντίδραση είναι εξαίρεση. Στην εταιρεία όπου εργάζεται ο Χόλγκερσον, άπαντες, από τον εργοδότη ώς τους συναδέλφους του, τού ευχήθηκαν καλή τύχη χτυπώντας τον χαϊδευτικά στην πλάτη.

Με τις ευλογίες της κυβέρνησης, ο Χόλγκερσον πήρε 240 ημέρες πατρική άδεια ενώ η σύντροφός του, Τζένι Κάρλσον, επέστρεψε στη δουλειά της ως μεσίτρια, έχοντας περάσει οκτώ μήνες κοντά στο μωρό τους, τον Αρβιντ. «Θεωρώ ότι το να φροντίζεις το παιδί σου είναι πολύ ανδροπρεπές», δηλώνει ο Χόλγκερσον σπρώχνοντας απαλά το καροτσάκι με τον Αρβιντ που χρόνισε κιόλας στη γειτονιά του στη Στοκχόλμη.

Στη Σουηδία, το θέαμα πατεράδων να σπρώχνουν καροτσάκια με μωρά δεν ξενίζει πια κανέναν. Αλλαξιέρες υπάρχουν πλέον στις τουαλέτες και των ανδρών και των γυναικών. Και δεν είναι σπάνιο να ακούσει κανείς μυώδεις άνδρες με τατουάζ να συζητούν για την pappaledighet τους (την πατρική άδεια) πάνω από ένα ποτήρι μπίρα στο μπαρ. Η χώρα έχει μια από τις πιο γενναιόδωρες και φιλελεύθερες πολιτικές γονικής άδειας παγκοσμίως.

Οι νέοι γονείς δικαιούνται από κοινού 480 ημέρες άδειας μετ' αποδοχών. Στον γονιό που θα μείνει στο σπίτι, το κράτος καταβάλλει 80% του μισθού για τις πρώτες 390 ημέρες (αλλά όχι περισσότερα από 100 ευρώ ημερησίως) και 20 ευρώ την ημέρα για την υπόλοιπη περίοδο. Προκειμένου να λάβει τη μέγιστη δυνατή επιχορήγηση, το ζευγάρι πρέπει να μοιραστεί τη γονική άδεια ώστε αυτός που θα την εκμεταλλευτεί λιγότερο να πάρει τουλάχιστον 60 ημέρες. Αλλά υπάρχουν ένα σωρό κίνητρα, φοροαπαλλαγές και άλλα, προκειμένου να παίρνει ο μπαμπάς άδεια. Αποτέλεσμα; Το 2000, οι άνδρες έπαιρναν μόνο ένα 12,4% της γονικής άδειας. Πέρυσι, το ποσοστό αυτό σχεδόν διπλασιάστηκε.

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου