Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Πρόληψη vs Θεραπείας ..μέρος της γονικής ευθύνης.

Πολλοί φορείς, πολλοί επαγγελματίες που ασχολούνται με θέματα ψυχικής ή και σωματικής υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α μιλούν για την πρόληψη των καταστάσεων και δαπανούν χρόνο και ενέργεια εξηγώντας πως μπορούν να προληφθούν κάποιες καταστάσεις.

Αυτό που λείπει από τα παιδιά, είναι η εμπειρία για το πώς να διαχειριστούν καταστάσεις και συναισθήματα που προκύπτουν στη ζωή τους. Ένα καυγάς, μια μετακόμιση, ένας χωρισμός και άλλες καταστάσεις είναι θέματα που ένας ενήλικός έχει ζήσει και ξαναζήσει στη ζωή του και ξέρει (ή θα έπρεπε) πώς να τα διαχειριστεί. Ένα παιδί όμως δεν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει ή αν τα συναισθήματα που νοιώθει είναι συμβατά προς την κατάσταση.

Η ενημέρωση των παιδιών μας στα παραπάνω υποθετικά παραδείγματα είναι ένας τρόπος πρόληψης ώστε το παιδί να μην αισθανθεί χαμένο και μόνο του μπροστά στα γεγονότα.

Για ποιο/ποιους λόγους όμως η πρόληψη είναι τόσο σημαντική; Ας δούμε κάποιους από αυτούς:
Το γρηγορότερο δυνατό που κάποιος γονέας θα ενημερωθεί για θέματα διαπαιδαγώγησης τόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι απέναντι στις συμπεριφορές που θα προκύψουν από το παιδί.
Το γρηγορότερο δυνατό που κάποιος γονέας θα αναγνωρίσει ένα «πρόβλημα» στη συμπεριφορά του παιδιού του θα δράσει άμεσα ζητώντας την κατάλληλη για το παιδί βοήθεια.
Το γρηγορότερο δυνατό που θα ενημερωθεί ένα παιδί για θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, ορίων, πένθους και απώλειας, αλκοόλ και ναρκωτικών, διαχείρισης συναισθημάτων κ.α τόσο πιο ωφέλιμο θα είναι για το ίδιο το παιδί να μην εκτεθεί σε ακατάλληλα στερεότυπα και μηνύματα από ακατάλληλους ανθρώπους.
Το γρηγορότερο δυνατό που θα βοηθηθεί ένα παιδί για το πώς να διαχειρίζεται προβλήματα που προκύπτουν στη ζωή του (αντί να τα λύνουμε εμείς για αυτό) τόσο πιο υπεύθυνο θα γίνεται το ίδιο.
Η πρόληψη δεν είναι μια κενή λέξη άνευ νοήματος. Είναι μια θετική δράση που γίνεται προς όφελος του παιδιού. Η πρόληψη είναι το σημείο εκκίνησης για να βελτιωθεί η ζωή των παιδιών μας και η δική μας ως γονέων.

Τα καλά νέα είναι ότι, η πρόληψη μπορεί να βοηθήσει αρκεί να της δώσουμε τη πρέπουσα σημασία.

Η πρόληψη είναι το εργαλείο εκείνο που θα μας βοηθήσει να αισθανθούμε ασφαλής ότι ακόμα και μακριά μας το παιδί θα πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις μπροστά σε θέματα που θα του προκύψουν αφού θα είναι καλά ενημερωμένο για το πώς πρέπει να δράσει.

από τη σύμβουλο Ψυχικής υγείας Νάνσυ Ψημενάτου

Πηγή: understanding-self.gr via Καλά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου