Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Συζήτηση: Παγκοσμιοποίηση και Κοινωνική Ανισότητα

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν σε συζήτηση με θέμα "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ" την Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011, στις 7 μ.μ., στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λ. Συγγρού 107-109, Αθήνα).

Oμιλητές
Σάσκια Σάσεν, Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας (έδρα Robert S. Lynd) στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και συν-επικεφαλής της Επιτροπής για την Παγκόσμια Σκέψη
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Aθηνών
Ομιλητής/Συντονιστής
Δημήτρης Ψυχογιός, δημοσιογράφος, εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Διευρύνει η παγκοσμιοποίηση την κοινωνική ανισότητα; Αυτό που σίγουρα διευρύνεται είναι το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών. Αλλά ταυτόχρονα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις και οι ευκαιρίες να βγουν από τη φτώχεια εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι. Έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι το στοίχημα της παγκοσμιοποίησης που θα προάγει τη δίκαιη ανάπτυξη μπορεί να κερδηθεί; Και εάν είναι έτσι, τι περιθώρια υπάρχουν για να επικρατήσουν οι ιδέες της κοινωνικής δικαιοσύνης;
Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο Εμείς και οι Άλλοι – Εμείς ως Άλλοι που έχει ως αντικείμενο τη μετανάστευση. Το ζήτημα απασχολεί όλη την Ευρώπη και οι ευρείες συζητήσεις που θα γίνουν θα επικεντρωθούν τόσο στην ελληνική διάσταση του ζητήματος, όσο και στη διεθνή.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία της Σάσκια Σάσεν:
Κοινωνιολογία της παγκοσμιοποίησης
Χωρίς έλεγχο; Η εθνική κυριαρχία, η μετανάστευση και η ιδιότητα του πολίτη την εποχή της παγκοσμιοποίησης

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΣΚΙΑ ΣΑΣΕΝ
Η Σάσκια Σάσεν είναι καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και στο London School of Economics. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις. Κορυφαία διανοούμενη, ειδική σε θέματα παγκοσμιοποίησης και μετανάστευσης. Μερικά από τα θέματα που θίγει στα βιβλία της: Πώς παράγονται καινούργιες κοινωνικές ομάδες, ο νέος ρόλος του κράτους, τα διλήμματα των εξουσιών, οι μετακινήσεις των συνόρων, οι αντιθέσεις της σύγχρονης εποχής.
Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα βιβλία: Global Networks/Linked Cities• Guests and Alien• The Global City: New York, London, Tokyo.
Διαβάστε περισσότερα στο http://www.saskiasassen.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου