Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Ασπίδα... ενημέρωσης για παιδιά και γονείς, από τους κινδύνους στο Ίντερνετ

«Ασπίδα» προστασίας για παιδιά και γονείς από τους κινδύνους τους διαδικτύου, δημιούργησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛΑΣ. Πρόκειται για έναν ιστότοπο, ο οποίος παρέχει υπεύθυνη ενημέρωση και συμβουλές, έτσι ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι που διατρέχουν κυρίως τα παιδιά, από την περιήγηση στο ίντερνετ.

Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε από την υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και αφορά μια καινοτόμα , κοινωνικού χαρακτήρα, διαδικτυακή και διαδραστική εφαρμογή ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Η νέα πρωτοβουλία που είναι το CyberKids (http://www.cyberkid.gov.gr) αποσκοπεί στην ασφαλή εξοικείωση του κοινού με τις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα με το ίντερνετ. Προβάλλει τα θετικά του διαδικτύου, που μεταξύ άλλων προσφέρει επικοινωνία, ενημέρωση και ψυχαγωγία, παράλληλα, όμως, παρουσιάζει και τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγηση σε αυτό, μέσα από διαδραστικές εφαρμογές, όπως παιχνίδια, συμβουλές κ.α.

Η υλοποίηση του cyberkid, πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών κινητής, σταθερής τηλεφωνίας και internet «WIND ΕΛΛΑΣ» στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης παιδιών ηλικίας μέχρι 12 ετών, καθώς και των γονέων τους σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην ομιλία του, μεταξύ άλλων τόνισε:

« Λέμε “ναι” στο διαδίκτυο. Αλλά καλούμε τους πάντες να σερφάρουν με ασφάλεια . Θέλω να ζητήσω απ’ όλους όσους πιστεύουν στην ανάγκη της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο να βοηθήσουν μεταφέροντας το μήνυμα . Θέλω επίσης να παροτρύνω, να ενθαρρύνω και άλλες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας, και του Λιμενικού Σώματος και του Πυροσβεστικού Σώματος ν’ αξιοποιήσουν αντίστοιχες εμπειρίες που έχουν υλοποιηθεί στο εξωτερικό. Ή ακόμη, να εμπνευστούν και από αυτή την πρωτοβουλία και να δημιουργήσουν αντίστοιχες μικρές καμπάνιες κοινωνικής ευαισθητοποίησης, για όλες τις ηλικίες των πολιτών και κυρίως για τα νέα παιδιά, γιατί έχουμε και εμείς την ευθύνη να τους διαμορφώσουμε, ως υπεύθυνους και ενημερωμένους πολίτες του αύριο».

Ο προϊστάμενος της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Εμ. Σφακιανάκης, παρουσίασε τη νέα διαδικτυακή εφαρμογή κάνοντας πλοήγηση στο site στο οποίο υπάρχουν τρεις κατηγορίες, τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη είναι για παιδιά ηλικίας μέχρι 8 ετών, η δεύτερη ενότητα είναι για παιδιά ηλικίας 8 μέχρι 12 ετών και η τρίτη είναι για γονείς.

«Στη χώρα μας δεν παράγεται υλικό παιδικής πορνογραφίας. Έχουμε την On line διακίνηση υλικού, όπου δυστυχώς είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι, αναλώνονται και στο κομμάτι αυτό έχουμε πάρει ένα λογισμικό το οποίο εντοπίζει On line τους παιδόφιλους έτσι ώστε το βράδυ το κατεβάζει, το πρωί τον έχουμε συλλάβει», ανέφερε ο Σφακιανάκης, υπογραμμίζοντας πως ο «παιδόφιλος ενώ ξέρει ότι θα συλληφθεί, συνεχίζει να κάνει την πράξη αυτή. Άρα τώρα μπορούμε να πούμε για άτομα αρρωστημένα και τίποτε άλλο».

Στην παρουσίαση παρέστησαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Ελευθέριος Οικονόμου, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, ο υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Σερέτης, εκπρόσωπος της χορηγού εταιρείας και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου