Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Βέροια: Μαθητές ζωγράφισαν με κιμωλίες κεντρική οδό και μοίρασαν «εκ-Κλήσεις» για το περιβάλλον

Μαθητές δημοτικών σχολείων της Βέροιας, από τις έντεκα σήμερα το πρωί και για περίπου δύο ώρες, έπιασαν τις κιμωλίες στο χέρι κι έδωσαν «χρώμα» σε κεντρικό δρόμο της πόλης, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν τους ενήλικες για την προστασία του περιβάλλοντος.
Αφήνοντας τη φαντασία τους ελεύθερη ζωγράφισαν το οδόστρωμα στην οδό Ελιάς, που έμεινε κλειστή για τα αυτοκίνητα και μετατράπηκε σε παιδότοπο. Η πρωτότυπη αυτή έκθεση ζωγραφικής πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Βιώσιμη Κινητικότητα», που διοργανώνει ο δήμος Βέροιας, σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση νομού Ημαθίας, την τροχαία και τη δημοτική αστυνομία. Παράλληλα, οι μαθητές μοίρασαν σε διερχόμενους οδηγούς «εκ-Κλήσεις», ενώ τα 
ίδια φυλλάδια τοποθέτησαν και στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Πρόκειται για ξεχωριστές «κλήσεις», που φτιάχτηκαν από τα παιδιά με ένα διπλό μήνυμα: «Πόλεις με λιγότερη κίνηση αυτοκινήτων, με τους οδηγούς να σέβονται τους πεζούς και καθαρό περιβάλλον, μέσα κι έξω από την πόλη».

«Πριν παρκάρετε σκεφτείτε και βάλτε τον εαυτό σας στη θέση… του πεζού, της μητέρας με το καροτσάκι, του ανάπηρου με το αμαξίδιο, του οδηγού μέσου μαζικής μεταφοράς, του ποδηλάτη», γράφει η μία «εκ-Κλήση» των παιδιών, ενώ στη δεύτερη τονίζεται: «Η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος δεν είναι ευθύνη κάποιων άλλων. Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι η διατήρηση της φύσης και η ομορφιά μιας πόλης εξαρτάται από καθέναν άνθρωπο ξεχωριστά, η κοινωνία θα συνεχίσει να λειτουργεί αυτοκαταστροφικά». 
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Αλληλεγγύης της Βέροιας Βαρβάρα Σταυροπούλου, δήλωσε: «Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση των παιδιών όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Και στη συνέχεια αυτά, θα προωθήσουν το μήνυμα στους ενήλικες, στους γονείς τους και στο συγγενικό τους περιβάλλον.» Ανάλογες δράσεις πραγματοποιήθηκαν, την ίδια ώρα, και σε διάφορα σχολεία της Βέροιας, σε χώρο περιμετρικά των εγκαταστάσεών τους. Οι συνολικά 400 μαθητές, που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, εντόπισαν τα «κακώς κείμενα» στους δρόμους, όπως παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, και συζήτησαν με τις αρμόδιες αρχές για το πρόβλημα που δημιουργούν τα Ι.Χ. αυτοκίνητα. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα θέμα που απασχολεί τη διοίκηση του δήμου Βέροιας και για το λόγο αυτό σχεδιάζεται η συνέχιση των εκδηλώσεων αυτών καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Μέσα στις σκέψεις είναι και η διοργάνωση ποδηλατοδρομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου