Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Από την κατάληψη στο νοσοκομείο

Σε πεδίο δράσης εξωσχολικών στοιχείων έχουν μετατραπεί τα υπό κατάληψη σχολεία στη Θεσσαλονίκη, όπου έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται τα πρώτα κρούσματα εντάσεων, επεισοδίων, ακόμη και κλοπών. Αποκορύφωμα αυτών ο τραυματισμός 17χρονου μαθητή, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πόλης, χωρίς ωστόσο η κατάσταση της υγείας του να κρίνεται ανησυχητική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, όταν ο μαθητής της γ' λυκείου δέχτηκε επίθεση από εξωσχολικό κατά τη διάρκεια κατάληψης του σχολείου του. Το περιστατικό συνέβη στις 5 το πρωί στο σχολικό συγκρότημα του 19ου Γυμνασίου – 19ου Λυκείου (Αλεξανδρείας 93) Θεσσαλονίκης, στην περιοχή Μαρτίου, το οποίο είχε περάσει στα χέρια των μαθητών λίγα 24ωρα πιο πριν. Σύμφωνα με το διευθυντή του λυκείου, Αλέξανδρο Νικολαΐδη, ο 17χρονος μαθητής από την επίθεση τραυματίστηκε στο μάτι, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της πόλης.

«Ενώ το σχολείο τελούσε υπό κατάληψη ο μαθητής βρισκόταν εδώ και δέχτηκε επίθεση από κάποιον εξωσχολικό, σύμφωνα με καταγγελία που έκανε ο ίδιος. Ενημερωθήκαμε για το συμβάν από τον πατέρα του, ωστόσο απ' ό,τι γνωρίζουμε η κατάσταση της υγείας του βαίνει καλώς. Πιθανόν σήμερα (σ.σ. χτες) να βγει από το νοσοκομείο», τόνισε ο κ. Νικολαΐδης.

Το περιστατικό πάντως αυτό, όπως και η διάρρηξη που σημειώθηκε λίγες ώρες πιο πριν στο γραφείο του διευθυντή του γυμνασίου και πάλι από εξωσχολικούς, θορύβησε τη μαθητική κοινότητα, η οποία και άναψε το «πράσινο φως» για τον τερματισμό της κατάληψης και χτες το σχολικό συγκρότημα λειτούργησε κανονικά. Οπως έγινε γνωστό, άγνωστα άτομα εισέβαλαν το βράδυ της Τετάρτης στο κτίριο του γυμνασίου από παράθυρο, αφού προηγουμένως έκοψαν τα σίδερα, και στη συνέχεια διέρρηξαν το γραφείο του διευθυντή, από το οποίο αφαίρεσαν και ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχολείο εκείνη την ώρα δε βρίσκονταν μαθητές.

Καταγγελίες

Οπως πάντως καταγγέλλουν γονείς και εκπαιδευτικοί, η δράση εξωσχολικών στα σχολεία έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι μαθητές παρακινούνται από αυτές τις ομάδες για να προχωρήσουν σε καταλήψεις. «Το πρόβλημα είναι με τη δράση εξωσχολικών στοιχείων που μπαίνουν στα σχολεία, δηλώνουν φοιτητές και παρακινούν τα παιδιά να κάνουν καταλήψεις», ανέφερε η διευθύντρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης, Αλκηστις Ζερβοπούλου.

Μέχρι χτες πάντως 63 διδακτήρια παρέμεναν με κατεβασμένα ρολά στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε άλλα πέντε οι μαθητές απείχαν από την εκπαιδευτική διαδικασία. Το σύνθημα για «ανοιχτά ή κλειστά σχολεία» από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να δοθεί στη σημερινή συνεδρίαση των μαθητών, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στο κτίριο του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις στα σχολικά βιβλία και εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως και για τις ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές. Μεμονωμένα αιτήματα καταγράφονται και για το ζήτημα των συγχωνεύσεων στα σχολεία.

Στο χορό των καταλήψεων συμμετέχουν με κοινά αιτήματα γυμνάσια, λύκεια και ΕΠΑΛ όχι μόνο από τους μεγάλους δήμους, όπως είναι της Θεσσαλονίκης, της Καλαμαριάς, του δήμου Νεάπολης – Συκεών, αλλά και από περιφερειακές περιοχές, όπως είναι η Μάδυτος, η Ασσηρος, τα Κουφάλια, η Επανομή και η Μίκρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου