Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Το δίλημμα των γονέων: Να κατασκοπεύω ή όχι, τα παιδιά μου;

Τον 21ο αιώνα, οι ανησυχίες των γονέων για τα παιδιά τους έχουν ενταθεί, λόγω της καταρράκωσης των κοινωνικών αξιών και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.

Η σύγχρονη τεχνολογία, όμως, προσφέρει στους γονείς νέα όπλα στον ιδιότυπο αυτό αγώνα, με τη μορφή προηγμένων συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης, που μπορούν να καταγράψουν την αναπνοή του μωρού και να μεταδώσουν -για παράδειγμα- ζωντανές εικόνες από το παιδικό δωμάτιο.

Η επόμενη επένδυση του ανήσυχου γονιού θα πρέπει να είναι μία κρυφή κάμερα, που θα παρακολουθεί την τροφό του παιδιού, ενώ οι μικροί μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού θα μπορούν να έχουν εξοπλισθεί με συστήματα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης GPS, επιτρέποντας στους γονείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την τοποθεσία του κανακάρη τους.

Για να αντιμετωπίσουν τις ποικίλες επιβουλές της ηλεκτρονικής εποχής στην εφηβεία, πολλοί γονείς αγοράζουν συστήματα παρακολούθησης της ιντερνετικής δραστηριότητας των παιδιών τους. «Οι νέοι κίνδυνοι που απειλούν τα παιδιά έχουν οδηγήσει στη δημιουργία μεγάλης ποικιλίας νέων εργαλείων για να βοηθήσουν τους γονείς στο έργο τους αυτό. Από την άλλη, τα κέρδη της βιομηχανίας ασφαλείας είναι τέτοια, που τα στελέχη της έχουν κάθε συμφέρον να πείσουν τους γονείς ότι τα παιδιά τους κινδυνεύουν», λέει ο παιδοψυχολόγος Ντέιβιντ Ουόλς.

Στη Νέα Υόρκη, απόστρατος αστυνομικός προκάλεσε αίσθηση πρόσφατα, δημοσιεύοντας βίντεο στο Διαδίκτυο, στο οποίο προσφέρει συμβουλές παρακολούθησης σε γονείς, καθώς και πρακτικές συμβουλές έρευνας των δωματίων των παιδιών για ναρκωτικά ή άλλα παράνομα αντικείμενα.

Ο δρ. Χένρι Γκολτ, παιδοψυχίατρος στο Ντίρφιλντ του Ιλινόις, λέει ότι οι γονείς που κατασκοπεύουν τα παιδιά τους «βρίσκονται σε επικίνδυνη ατραπό» και μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα από όσα προσπαθούν να επιλύσουν με την παρακολούθηση.

«Η παρακολούθηση πρέπει να είναι η ύστατη λύση. Οι γονείς που κατασκοπεύουν τα παιδιά τους έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες και λένε στα παιδιά τους ότι έπαψαν να τα εμπιστεύονται. Οι γονείς δεν πρέπει να νιώθουν ενοχές εάν δεν γνωρίζουν τα πάντα για τα παιδιά τους. Είναι φυσιολογικό για ένα παιδί να έχει κάποια μυστικά», λέει ο δρ. Γκολτ.

Πηγή: Καθημερινή  με στοιχεία από AP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου