Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Εκρηκτική η κατάσταση στα σχολεία με τα βιβλία

Εκρηκτική αναμένεται ότι θα είναι η κατάσταση που θα δημιουργηθεί στα σχολεία της χώρας τις πρώτες ημέρες του νέου σχολικού έτους, με τα βιβλία να λείπουν από τις τάξεις.

Υπουργείο Παιδείας και Οργανισμός Εκδόσεων Σχολικών Βιβλίων προτείνουν τη λύση των DVD και των φωτοτυπιών. Οι εκπαιδευτικοί όμως απαντούν μονολεκτικά: Αδύνατον! Όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες της χώρας αλλά και οι εκπρόσωποι σχολικών επιτροπών, κανένα σχολείο δεν έχει φωτοτυπικά μηχανήματα ή χρήματα για να αντιμετωπίσει αυτή την ...αποστολή.

«Ενα μέσο 12θεσιο σχολείο με 350 μαθητές θα πρέπει βγάζει 2500 φωτοτυπίες την ημέρα» λέει ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας της Ελλάδος (ΔΟΕ) κ. Κομνηνός Μαντάς, μιλώντας στο «Βήμα». «Κανένα σχολείο δεν έχει μηχανήματα που να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε αυτό το φόρτο εργασίας, ενώ όπως όλοι ξέρουμε εφέτος το υπουργείο Παιδείας έκοψε ένα μεγάλο κομμάτι της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών» συνεχίζει.

Τι θα γίνει λοιπόν; Όπως αναφέρει διευθυντής σχολείου που μίλησε στο «Βήμα»: «Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μεταθέσουν το θέμα στους γονείς των μαθητών, θα τους ζητήσουν να εκτυπώσουν ή να φωτοτυπήσουν οι ίδιοι τα βιβλία ώστε να γίνουν μαθήματα τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους».Κάτι το οποίο η ΔΟΕ το έχει προβλέψει και εξέδωσε ήδη ανακοίνωση, στην οποία ζητάει από τα μέλη της να αρνηθούν κατηγορηματικά να ζητήσουν χρήματα για αντίστοιχο θέμα από γονείς μαθητών, χορηγούς, ιδιώτες ή εκπαιδευτικούς φορείς. Και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η προκλητική στάση του υπουργείου Παιδείας μεγαλώνει ακόμα περισσότερο ύστερα από τις αποκαλύψεις του τύπου ότι προχώρησε με σκανδαλώδη τρόπο (καθυστέρησε πολύ την προμήθεια με κανονικό διαγωνισμό) σε απευθείας ανάθεση στην προμήθεια του χαρτιού με πολλαπλάσια τιμή.

Πάντως, οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες για το θέμα στο υπουργείο Παιδείας, ενώ αναμένεται να δοθούν επιπλέον χρήματα στις σχολικές επιτροπές.

Σύμφωνα με ΔΟΕ, κανένα βιβλίο δεν έχει σταλεί μέχρι σήμερα στα δημοτικά σχολεία στις Ανατολικές περιοχές της Αττικής, στην Ελευσίνα, το Κερατσίνι, το Πέραμα και τον Κορυδαλλό. Δεν έχουν σταλεί ακόμη βιβλία στην Πάτρα, τα Τρίκαλα, το Αγρίνιο, την Λήμνο και την Ευρυτανία.

Ακόμη και εκεί που έχουν σταλεί βέβαια δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών. Τα παρακάτω παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά: από τους 126 τίτλους για το δημοτικό σχολείο, στην Άνδρο έχουν σταλεί οι 15, στο Ηράκλειο οι 60, στην Λέσβο οι 16 και στην Ξάνθη οι 15.

Δείτε τον σχετικό πίνακα που αφορά τη διανομή βιβλίων στα σχολεία

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου