«Η Θεσσαλονίκη ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη και χαρίζει ελπίδα στα παιδιά»... Τα μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, θα παρευρεθούν στο 1ο «Squart», που θα διοργανωθεί εντός της HELEXPO στα πλαίσια της 76ης Διεθνoύς Έκθεσης Θεσσαλονίκηςαπό 10 έως 18 Σεπτεμβρίου 2011.
Είναι ένα δυνατό παράδειγμα για όλους και μια ακόμα απόδειξη ότι οι καλλιτέχνες διακατέχονται από ευαισθησίες και ενδιαφέρονται για τα καθημερινά προβλήματα των συνανθρώπων μας.
Κατά τη διάρκεια του «Squart» τα μέλη του Σ.Α.Σ.Κ.Τ.Θ. θα εκθέσουν δημιουργίες τους, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με θέμα «Θεσσαλονίκη & Παιδί». Από τις πωλήσεις των έργων το 40% θα διατεθεί στον φιλανθρωπικό σύλλογο που προορίζεται η διοργάνωση «Squart». Τα ονόματα των συμμετεχόντων θα αναφέρονται στο ενημερωτικό έντυπο της εκδήλωσης.
Σχετικά με τη δράση SQUART (square + art)
Η SQUART (square + art) είναι ένα εικαστικό γεγονός το οποίο διαδραματίζεται σε πλατείες. Συμμετέχουν ως εθελοντές απλοί πολίτες όλων των ηλικιών, αλλά και φοιτητές των Σχολών Καλών Τεχνών, μαθητές των Δραματικών Σχολών κ.ά.
Φέτος θα ενταχθεί στην 76η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
Η δράση που έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα θα εξελιχθεί σε 8 φάσεις.
Αρχικά θα στηθεί μια κατασκευή τοίχου από κομμάτια MDF διαστάσεων 30Χ30 εκ., όπου στο εσωτερικό θα εκτίθενται έργα του Συλλόγου Αποφοίτων της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών με θέμα «Θεσσαλονίκη και Παιδί».
Στη συνέχεια κάποιοι εθελοντές θα σκεπαστούν με ειδική προστατευτική μεμβράνη και θα παραταχθούν κατά μήκος του τοίχου. Οι εθελοντές αναπαριστούν τα παιδιά πριν πληγούν από αρρώστιες, κακομεταχείριση, εξαθλίωση κλπ. Μπροστά τους θα βρίσκονται κουβάδες με χρώματα που θα συμβολίζουν όλα αυτά που κάνουν ένα παιδί να είναι δυστυχισμένο.
Έπειτα θα κληθούν οι παρευρισκόμενοι επισκέπτες να περιλούσουν με τα χρώματα τους εθελοντές, Η συγκεκριμένη σκηνή θα αναπαριστά τη στιγμή που τα παιδιά δέχονται τον πόνο.
Στην 5η φάση οι εθελοντές θα κυλούν τα σώματά τους κατά μήκος του τοίχου ώστε να απλώσουν το χρώμα στην επιφάνεια δημιουργώντας τη βάση ενός μεγάλου πίνακα. Η σκηνή συμβολίζει τον αγώνα που κάνουν τα παιδιά ώστε να αποβάλλουν τα δεινά που έχουν δεχτεί.
Στη συνέχεια οι επισκέπτες καλούνται να επέμβουν πάνω στον φρέσκο πίνακα δημιουργώντας σχήματα με τα χέρια τους. Η συγκεκριμένη σκηνή αναπαριστά τη στιγμή που ο άνθρωπος και η κοινωνία επεμβαίνει πάνω στο πρόβλημα. Με τον τρόπο αυτό τα χρώματα (προβλήματα) μεταμορφώνονται σε ένα εικαστικό δημιούργημα (θεραπεία).
Από την επόμενη μέρα οι επισκέπτες θα έχουν στη διάθεση τους χρώματα και πινέλα και θα μπορούν να αποτυπώσουν στοιχεία της πόλης, π.χ. τον Λευκό Πύργο, το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Καμάρα, την πλατεία Ναυαρίνου, το λιμάνι κλπ, όπως αυτοί τα φαντάζονται. Αυτή η δράση θα διαρκέσει από τις 11 έως τις 18 Σεπτεμβρίου που είναι και η τελευταία μέρα της 76ης ΔΕΘ.
Η 8η και τελευταία φάση είναι και η πιο σημαντική. Εκείνη την ημέρα θα διοργανωθεί bazaar για την πώληση των κάδρων (30Χ30) που αποτελούν τον τοίχο πίνακα. Η ελάχιστη τιμή θα είναι τα 10 ευρώ και όλα τα έσοδα θα δοθούν στη στήριξη ιδρυμάτων και συλλόγων για παιδιά.
Πηγή: Καλά Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου