Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Με δεμένα χέρια απέναντι στη βία κατά των ανηλίκων

Σήμα κινδύνου εξέπεμψαν χθες στη Βουλή τόσο ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης όσο και εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με την παιδική και εφηβική εγκληματικότητα, ζητώντας τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και την εναρμόνισή της για την αντιμετώπιση της νέας μορφής βίας στους ανηλίκους.
«Με απλά λόγια, θέλω να σας πως ότι αυτήν τη στιγμή, εάν κάποιος γονιός έρθει στην υπηρεσία μου και μου πει ότι απειλείται η ζωή του παιδιού του, η Ελληνική Αστυνομία θα συντάξει μια δικογραφία, θα πάει στον εισαγγελέα κι αυτός με τη σειρά του, δυστυχώς, θα τη βάλει στο αρχείο. Γιατί; Επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για απειλή και κίνδυνο ζωής...», περιέγραψε με μελανά χρώματα τη σημερινή πραγματικότητα ο κ. Σφακιανάκης.

Οι αποκαλύψεις των ειδικών προκάλεσαν αίσθηση και ταυτόχρονα ανησυχία στα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Μάλιστα, η αναφορά του προϊσταμένου της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ότι «βιαζόταν κοριτσάκι και παρά την καταγγελία της προς τον πατέρα της δεν απετράπη ο βιασμός του επειδή δεν ισχύει η άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών σε τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις», άφησε άφωνους και συνάμα έκπληκτους τους βουλευτές.

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ. «Είχαμε με τον κ. Γιαννόπουλο από το Χαμόγελο του Παιδιού στις 3 τα ξημερώματα ένα περιστατικό όπου κάποιο κορίτσι βιαζόταν. Δηλαδή είχαμε βιασμό - ούτε ο βιασμός είναι στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, δηλαδή δεν προβλέπεται γι' αυτό η διαδικασία. Παίρνει το κοριτσάκι τον πατέρα του και του λέει ότι μ' έχουν απαγάγει και με πάνε για βιασμό, πρόλαβε και είπε αυτήν την έκκληση. Παίρνουν το Χαμόγελο του Παιδιού, αυτοί με τη σειρά τους εμένα και κάνουμε έναν αγώνα δρόμου όλο το βράδυ, ο πάροχος δεν μας έδινε το σημείο όπου βρισκόταν η κεραία γιατί δεν είχε άρση απορρήτου. Στη συνέχεια το κοριτσάκι βρέθηκε στις 7 τα ξημερώματα, πώς βρέθηκε δεν μπορώ να σας πω πολλά πράγματα, πάντως είχε κακοποιηθεί... Αυτό ήταν το αποτέλεσμα και τώρα έχει κινηθεί ποινική διαδικασία εις βάρος της εταιρείας που δεν έδωσε αυτά τα στοιχεία...».

Κατά τη συζήτηση ανάλογη ήταν η αίσθηση που προκάλεσε στους βουλευτές η αποκάλυψη του Κωσταντίνου Σιώμου, ψυχιάτρου παιδιών και εφήβων και προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, ο οποίος υποστήριξε ότι με βάση απογραφικό δείγμα 1.270 παιδιών στην Κω αποδείχθηκε ότι ο εισοδισμός στο Διαδίκτυο διπλασιάστηκε το 2010 σε σχέση με το 2008 φτάνοντας στο 30,7% αντί του 14,6%.

Ο ίδιος τόνισε ότι έχει αυξηθεί η θεματολογία στο Διαδίκτυο γύρω από τις αυτοκτονίες - είπε χαρακτηριστικά ότι έρευνα του 2006 έδειχνε ότι υπήρχαν 100.000 ιστοσελίδες με μεθόδους αυτοκτονιών - προσθέτοντας ότι ενδεχομένως σήμερα να είναι πολύ περισσότερες.

ΕΞΑΡΤΗΣΗ. Στα σημαντικά ποσοστά εξάρτησης εφήβων από το Διαδίκτυο αναφέρθηκε και η παιδίατρος Αρτεμις Τσίτσικα, υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», λέγοντας μεταξύ άλλων ότι από το 2007 έως το 2010 έχει αλλάξει τελείως η εικόνα της εξάρτησης των παιδιών από το Διαδίκτυο.

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου