Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Ποια ευρωπαϊκή πόλη είναι περισσότερο προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα;

Περίπου 80 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ έχουν κάποια αναπηρία. Με τη γήρανση της κοινωνίας μας, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία ή των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα αυξάνει καθημερινά. Επιπλέον, δεδομένου ότι τέσσερις στους πέντε Ευρωπαίους κατοικούν σε κωμοπόλεις και πόλεις, η Ευρώπη είναι πλέον κατά κύριο λόγο μια αστική κοινωνία. Η παροχή πρόσβασης σε όλους στις μεταφορές, στους δημόσιους χώρους και στις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και στην τεχνολογία, αποτελεί πλέον πραγματική πρόκληση, ενώ παρέχει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

Με βάση τα παραπάνω αποκτά ιδιαίτερη σημασία η θέσπιση του «Access City Award», του ευρωπαϊκού βραβείου για προσβάσιμες πόλεις. Μάλιστα χθες ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων για τη δεύτερη απονομή.

Το βραβείο απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 2010-2011 με νικήτρια πόλη την Άβιλα της Ισπανίας. Οι τρεις άλλες φιναλίστ ήταν η Βαρκελώνη (Ισπανία), η Κολωνία (Γερμανία) και η Τούρκου (Φινλανδία).

Η απονομή του βραβείου εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της ΕΕ για τη δημιουργία μιας Ευρώπης χωρίς φραγμούς. Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η προσβασιμότητα είναι ένας από τους πυλώνες της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αναπηρία 2010-2020, η οποία στοχεύει στη δημιουργία μιας Ευρώπης χωρίς φραγμούς για όλους.

«Η προσβασιμότητα είναι θεμέλιος λίθος της ένταξης. Η πρόσβαση σε υποδομές, αγαθά, υπηρεσίες και πληροφορίες αποτελεί προϋπόθεση για τα άτομα με αναπηρία ώστε να ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματά τους και να συμμετάσχουν ενεργά στην κοινότητα», δήλωσε η Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Viviane Reding. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πόρτες των πόλεών μας είναι ανοικτές για όλους. Αυτό το βραβείο τιμά εκείνους που επιδεικνύουν την αφοσίωση, τη φιλοδοξία και την καινοτομία ώστε να καταστεί πραγματικότητα στην Ευρώπη η προσβασιμότητα. Ανταλλάσσοντας εμπειρίες, οι επιτυχίες ορισμένων πόλεων μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για άλλες σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Προϋποθέσεις συμμετοχής
Οι δημοτικές αρχές στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2011 στα αγγλικά, στα γαλλικά ή στα γερμανικά, χρησιμοποιώντας τα δελτία συμμετοχής που διατίθενται στη διεύθυνση www.accesscityaward.eu.

Οι συμμετέχουσες πόλεις θα πρέπει να έχουν πληθυσμό τουλάχιστον 50.000 κατοίκων. Για να ληφθούν υπόψη, οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Διαδικασία επιλογής

Η επιλογή θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια: μια προκαταρκτική επιλογή σε εθνικό επίπεδο και κατόπιν η τελική επιλογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο στάδιο του ευρωπαϊκού διαγωνισμού, μια κριτική επιτροπή που θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες σε ζητήματα προσβασιμότητας, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι του European Disability Forum, θα επιλέξει από τους εθνικούς υποψήφιους τέσσερις φιναλίστ οι οποίοι θα παρευρεθούν στην τελετή απονομής στις Βρυξέλλες. Η τελετή συμπίπτει με το Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία που θα πραγματοποιηθεί 1-2 Δεκεμβρίου 2011. Ο νικητής του διαγωνισμού θα λάβει τον τίτλο του «Νικητή του βραβείου Access City Award 2012».

Το καινούριο στοιχείο που εισάγεται στη φετινή διοργάνωση είναι ότι οι πόλεις θα διαγωνιστούν επίσης προκειμένου να λάβουν ειδική μνεία για αξιοσημείωτες επιτυχίες και αποτελέσματα στον τομέα της προσβασιμότητας. Η ειδική αυτή μνεία θα αποδοθεί από την ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή κατόπιν πρότασης από τις εθνικές κριτικές επιτροπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου