Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Πλοήγηση στο διαδίκτυο για θέματα που αφορούν στην παιδική εργασία

Το τελευταίο τεύχος του περιοδικού "Κόσμος" (έκδοση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unicef) περιλαμβάνει αφιέρωμα την παιδική προστασία, στα πλαίσια του οποίου προτείνονται ιστότοποι σχετικοί με την παιδική εργασία. Το κείμενο που ακολουθεί προέρχεται από το προαναφερθέν περιοδικό (τεύχος 84, σελ. 50-51).

Στις οικογένειες με σταθερά επαρκή εισοδήματα, οι γονείς πηγαίνουν καθημερινά στη δουλειά και τα παιδιά μένουν στο σπίτι για να παίξουν με τους φίλους τους και πάνε στο σχολείο. Αυτό όμως δεν ισχύει για 218 εκατομμύρια παιδιά εργάτες σε όλο τον κόσμο, τα οποία αναγκάζονται να δουλεύουν πολλές ώρες κάθε μέρα, κάτω από αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες. Σε παγκόσμιο επίπεδο η πλειοψηφία των παιδιών που εργάζονται προέρχεται από τα φτωχότερα τμήματα της κοινωνίας. Ο κοινωνικός αποκλεισμός και οι διακρίσεις, λόγω της φτώχειας, της εθνικότητας και του φύλου, είναι σημαντικοί παράγοντες που κρατούν τα παιδιά μακριά από το σχολείο και τα υποχρεώνουν να εργάζονται.

Η πιο αθώα περίοδος στη ζωή του ανθρώπου είναι η παιδική ηλικία. Είναι εκείνο το στάδιο της ζωής, που μπαίνουν οι βάσεις για μια επιτυχημένη ενήλικη ζωή. Είναι η φάση που όλοι είνια ξένοιαστοι, διασκεδάζουν, μαθαίνουν, παίζουν... Αλλά για πολλά παιδιά δεν ισχύουν τα παραπάνω. Μισούν την παιδική ηλικία. Θα έκαναν τα πάντα για να μεγαλώσουν γρηγορότερα και γλιτώσουν από εκείνους που τα βασανίζουν. Κάποια κατάφεραν να σωθούν, αλλά τα περισσότερα παραμένουν στην ίδια κατάσταση και φυσικά όχι από επιλογή τους. Αυτή είνια η ιστορία της παιδική ςεργασίας, όπου βιομηχανίες και ιδιώτες, έχουν υπαλλήλους μικρά παιδιά και τα βάζουν να εργαστούν κάτω από εξαντλητικές συνθήκες.

Το Ίδρυμα Διεθνών Ερευνών για εργαζόμενα παιδιά (IREWOC) διεξάγει έρευνες για θέματα παιδικής εργασίας σε παγκόσμια κλίμακα. Η έρευνα του IREWOC λαμβάνει το παιδί ως επίκεντρο, εξετάζοντας τις απόψεις του στο ευρύτερο πλαίσιο της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων. Οι έρευνες του IREWOC διεξάγονται σε στενή συνεργασία με κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παιδικής εργασίας.

Ορισμένοι τύποι εργασίας έχουν θετική συμβολη στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Οι εργασίες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν να είναι υπεύθυνα και να αναπτύξουν ιδιαίτερες ικανότητες που θα ωφελήσουν τόσο τα ίδια,  όσο και την υπόλοιπη κοινωνία. Παρόλα αυτά, σε όλο τον  κοσμο, εκατομμύρια παιδιά αναγκάζονται να κάνουν εξαιρετικά επικίνδυνες εργασίες κάτω από επιβλαβείς συνθήκες, θέτοντας την υγεία τους, την εκπαίδευση, την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη, ακόμη και τη ζωή τους σε κίνδυνο, πέφτοντας θύματα κάθε είδους εκμετάλλευσης.

Σημείωση: Η εικόνα είναι του Fredrikke Palmer και δημοσιεύτηκε στο Women's Journal (1916)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου