Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Ολοήμερο θερινό σχολείο και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης

Με δυναμικές παρεμβάσεις ο δήμος Νεάπολης-Συκεών συνεχίζει να στηρίζει τους εργαζόμενους γονείς, αλλά και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μέσα από την υλοποίηση σύγχρονων προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και προεπαγγελματικής εκπαίδευσης ατόμων με αναπηρία.
Ήδη οι υπηρεσίες του δήμου βρίσκονται σε πλήρη κινητικότητα για την αρτιότερη προετοιμασία των προγραμμάτων, από τα οποία το ένα τίθεται σε λειτουργία στις 16 Ιουνίου και το δεύτερο με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου. Πρόκειται για το «Θερινό Σχολείο» για παιδιά από 5 έως 12 ετών και το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» που παρέχεται δωρεάν, και στο οποίο πέρσι συμμετείχαν περισσότερα από 1050 άτομα μόνο στη Δ.Ε. Συκεών, αριθμός που χάρισε στον πρώην δήμο πανελλήνια πρωτιά.

Στόχος της διοίκησης του δήμου, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, είναι να καλυφθούν οι ανάγκες στο μέγιστο βαθμό, με ταυτόχρονη διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών και δράσεων. «Οι δομές και οι υπηρεσίες του δήμου ανήκουν στην κοινωνία και αποστολή τους είναι να υπηρετούν την κοινωνία με τον καλύτερο τρόπο, προσφέροντας δημιουργικές και εκπαιδευτικές διεξόδους σε παιδιά και άτομα με αναπηρία», τονίζει.

Θερινό Σχολείο
Το Θερινό Σχολείο θα λειτουργήσει από τις 16 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου, καθημερινά από τις 7.30π.μ. έως τις 4.00μ.μ., με στόχο την ψυχαγωγία και εκπαίδευση των μαθητών και στη διάρκεια των θερινών διακοπών, καθώς και τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων.
Τα τμήματα θα φιλοξενηθούν: α) στο 2ο Δ.Σ. Συκεών, για τους κατοίκους των Δ.Ε. Συκεών και Αγίου Παύλου, β) στο 8ο Δ.Σ. Νεάπολης, για τους κατοίκους της Δ.Ε. Νεάπολης και γ) στο 1o Δ.Σ. Πεύκων, για τους κατοίκους της Δ.Ε. Πεύκων, με τα μαθήματα να περιλαμβάνουν δημιουργική απασχόληση, γυμναστική, ομαδικές δραστηριότητες, εκμάθηση Η/Υ και αγγλικών, θέατρο και εικαστικά, προγράμματα ενίσχυσης της ψυχικής υγείας από επιστημονικά στελέχη εξειδικευμένων υπηρεσιών.
Η δαπάνη συμμετοχής ανέρχεται στα 70€ για κάθε παιδί, ενώ δωρεάν μετέχουν οι δικαιούχοι του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».

Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την προετοιμασία του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», το οποίο απευθύνεται σε άνεργες και εργαζόμενες μητέρες (εκτός από δημοσίους υπαλλήλους). Οι αιτήσεις συμμετοχής συνεχίζονται έως τις 5 Ιουλίου και οι ενδιαφερόμενες μπορούν να καταθέσουν τα σχετικά δικαιολογητικά στο δήμο, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη δωρεάν συμμετοχή των παιδιών τους και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης που θα λειτουργήσουν το χειμώνα.
Σημειώνεται ότι ο πρώην δήμος Συκεών υλοποιεί το πρόγραμμα τα τελευταία 3 χρόνια, εξασφαλίζοντας πανελλαδικά, σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και δημοτικών και ιδιωτικών δομών κοινωνικής φροντίδας σε όλη τη χώρα, τις περισσότερες δωρεάν θέσεις δικαιούχων, οι οποίες τώρα στη διευρυμένη μορφή του δήμου αναμένεται να πολλαπλασιαστούν.
Το πρόγραμμα ισχύει για όλους τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς για το έτος 2011-2012 για βρέφη (από 2 μηνών) και παιδιά μέχρι προνήπια (γεννημένα το 2007).

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης
Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) για το έτος 2011-2012 απευθύνονται σε παιδιά 5-12 ετών και λειτουργούν σε απογευματινό ωράριο.
Στα παιδιά εξασφαλίζεται δωρεάν το θερινό ολοήμερο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για τους μήνες Ιούνιο έως και Αύγουστο, και τη συμμετοχή στις ακόλουθες δραστηριότητες για τους μήνες Σεπτέμβριο 2011 έως Ιούνιο 2012: φύλαξη, δημιουργική απασχόληση, αθλητικές δραστηριότητες (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ.), πολιτιστικές δραστηριότητες (θέατρο, σκάκι, παραδοσιακούς χορούς, εκμάθηση αγγλικών και ηλεκτρονικών υπολογιστών), βοήθεια στο σχολικό διάβασμα των παιδιών, συμβουλευτική γονέων.
Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης-ΚΔΑΠ ΜΕΑ απευθύνονται σε παιδιά, έφηβους και ενήλικους με αναπηρία και παρέχουν καθημερινή δημιουργική απασχόληση, εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες, επαγγελματική προκατάρτιση, γυμναστική, θέατρο, φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, μουσικοθεραπεία και εκπαίδευση στην αυτόνομη διαβίωση.

Πληροφορίες
Για πληροφορίες και αιτήσεις εγγραφών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:
* Συμβουλευτικός Σταθμός Αγ.Παύλου (2310213160, 8.30π.μ.-4.00μ.μ.)
* Συμβουλευτικός Σταθμός Συκεών (2313313151, -162, -163, 8.30π.μ.-9.00μ.μ.)
* Γραφείο Παιδείας-Πολιτισμού Νεάπολης (2310671100 εσ.159, 7.30π.μ.-3.00μ.μ.)
* Συμβουλευτικός Σταθμός Νεάπολης (2310671100 εσ.123, 3.00μ.μ.-9.00μ.μ.)
* Δ.Ε. Πεύκων – Γραφείο Δημοτικής Επιχείρησης (2313502221, 8.00π.μ.-3.00μ.μ.)
*και για το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Πολιτιστικού Κέντρου στο Πολιτιστικό Κέντρο Συκεών (2310 638058)

Πηγή: Δήμος Συκεών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου