Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Σημαντικός αριθμός παιδιών απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης για την αντιμετώπιση θεμάτων ψυχικής υγείας

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Ελλάδα, τα θέματα ψυχικής υγείας είναι ο κύριος λόγος (περίπου το ήμισυ των περιπτώσεων) για τον οποίον τα παιδιά και οι έφηβοι καλούν την Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης (116111), ενώ προβλήματα σχέσεων με τους γονείς, συνομήλικους και τρίτους είναι ο δεύτερος και ο τρίτος λόγος αντίστοιχα.

Εξάλλου, το 10% σχεδόν των κλήσεων αφορά σε θέματα σεξουαλικότητας. Αυτά προκύπτουν από την απάντηση της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Κρους έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Παπανικολάου.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη τηλεφωνική γραμμή (116111) λειτουργεί με πρωτοβουλία της Ε.Ε. σε πανευρωπαϊκή κάλυψη και αποσκοπεί στη στήριξη των παιδιών και των εφήβων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ψυχοκοινωνικής φύσης.

Από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκύπτει ότι ο ετήσιος αριθμός κλήσεων σε επιμέρους αριθμούς 116 είναι σημαντικός και κυμαίνεται από περίπου 1.300 έως και σχεδόν 70.000. Το πρώτο εξάμηνο του 2010 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα περίπου 1.400 κλήσεις προς το 116111. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τυπικό χαρακτηριστικό των υπηρεσιών βοηθείας που παρέχονται μέσω τηλεφώνου είναι ο σχετικά μεγάλος αριθμός άσχετων κλήσεων (δοκιμαστικές κλήσεις, όταν τα παιδιά συγκεντρώνουν το κουράγιό τους πριν να μιλήσουν με τον εκάστοτε σύμβουλο ή φάρσες).

«Η Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης παιδιών και εφήβων αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή όπου τα παιδιά μπορούν να αναζητήσουν συμβουλές και ψυχολογική στήριξη για κάθε πρόβλημα που τους απασχολεί» δήλωσε ο κ. Παπανικολάου και τόνισε πως: «το μεγάλο ζητούμενο όμως παραμένει η πρόληψη, η αντιμετώπιση όλων εκείνων των λόγων που αναστατώνουν τον εσωτερικό κόσμο των παιδιών. Και κατά κύριο λόγο υπαίτιοι είναι οι επιλογές, οι συμπεριφορές και οι πράξεις των ηλικιακά μεγαλύτερων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου