Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

∆ιακοπές χωρίς... παιδιά

Ηταν µια απλή ιδεολογική διαµάχη και τελικά έγινε φαινόµενο. Ζευγάρια, φίλοι και «σινγκλς», που δεν είναι γονείς και απαιτούν στις διακοπές τους να βρίσκονται τα παιδιά των άλλων σε απόσταση ασφαλείας, αντιπροσωπεύουν τον µισό πληθυσµό των πελατών σε τουριστικά χωριά και ξενοδοχεία.

Πρώτοι στη λίστα αυτών που δεν αντέχουν τα παιδιά των άλλων είναι οι Σουηδοί, οι Βέλγοι, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί. Και η τουριστική βιοµηχανία προσαρµόζεται στις απαιτήσεις τους. Το γαλλικό Club Med προσφέρει διαφορετικά πακέτα και ξεχωριστές υποδοµές «µε ή χωρίς παιδιά». Τα πακέτα «Adults only» («Μόνο ενήλικοι») προσφέρονται κατά δεκάδες από τα τουριστικά γραφεία – όπως πιστοποιεί στην εφηµερίδα «Λα Ρεπούµπλικα» το γραφείο Settemari που ειδικεύεται στα ελληνικά νησιά. «Οι πελάτες που θέλουν να ξέρουν πόσων ετών είναι αυτοί που θα καταλάβουν τη διπλανή οµπρέλα αυξάνονται συνεχώς» εξηγεί στην ιταλική εφηµερίδα ο διευθυντής του γραφείου. «Πρόκειται κυρίως για νέους ή για ζευγάρια χωρίς παιδιά, αλλά και για γονείς που αποφασίζουν να κάνουν ένα διάλειµµα από τον θόρυβο των παιδιών» προσθέτει.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, οι σκληροπυρηνικοί γονείς φαίνονται διατεθειµένοι να αγωνιστούν σκληρά και να µη χάσουν το προνόµιο της ελεύθερης πρόσβασης για τους ίδιους και τα παιδιά τους σε όλες τις τουριστικές υποδοµές και τα µέσα µεταφοράς. Πριν από έναν χρόνο έβαλαν στο στόχαστρο την αεροπορική Ryanair, την οποία υποψιάστηκαν ότι δεν θέλει παιδιά στα αεροσκάφη της (στην πραγµατικότητα η εταιρεία δεν επιτρέπει στους ανηλίκους να ταξιδεύουν εάν δεν συνοδεύονται). «Το να απαγορεύσει ένα ξενοδοχείο την είσοδο σε ένα παιδί είναι θεωρητικά αδύνατον» εξηγεί η Μπάρµπαρα Καζίλο από την οµοσπονδία ξενοδόχων. «Είναι σαφές όµως ότι ο καθένας ακολουθεί την εµπορική πολιτική που θεωρεί πιο κατάλληλη για να προσελκύσει την πελατεία του». Υπάρχουν όµως και πλάγιοι τρόποι για να περάσει το µήνυµα. Οι ιδιοκτήτες του 20% των ιταλικών εστιατορίων που έχουν βραβευθεί µε ένα ή περισσότερα αστέρια Μισελέν δηλώνουν ευγενικά στους πελάτες τους ότι η παρουσία των παιδιών δεν είναι επιθυµητή.

Το αποτέλεσµα είναι εµφανές. Τα ξενοδοχεία στις αυστριακές Αλπεις που απαγορεύουν την είσοδο στα παιδιά, όπως το «Cortisen», είναι γεµάτα. Το ίδιο συµβαίνει και µε τις πτήσεις τσάρτερ «µόνο για ενηλίκους» που φεύγουν δύο φορές την εβδοµάδα από το Λονδίνο. Υπάρχουν κι εκείνοι πάντως που επιρρίπτουν την ευθύνη για την άνθηση του φαινοµένου στους ίδιους τους γονείς. «Εάν πολλοί γονείς φρόντιζαν να µην κάνουν υπερβολική φασαρία τα παιδιά τους και να συµπεριφέρονται κόσµια στους δηµόσιους χώρους, δεν θα υπήρχε πρόβληµα» δηλώνει η Μπάρµπαρα Ρόνκι, συγγραφέας του εγχειριδίου «Το διαβατήριο των καλών τρόπων».

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου