Η πρωτοβουλία «Μαθαίνοντας για την ΕΕ στο σχολείο» συνιστά συγκεκριμένη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα διά βίου μάθησης «πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την προώθηση της αγωγής των πολιτών (διδασκαλία και μάθηση) όσον αφορά την ευρωπαϊκή δημοκρατική ιθαγένεια, συμπεριλαμβανομένων της μελέτης της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση των κρατών μελών».
Το πρόγραμμα διά βίου μάθησης και πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα Jean Monnet (Κύρια δράση 1) αποτελεί τη νομική βάση.
Αρμόδιος για τη διαχείριση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων είναι ο Εκτελεστικός Οργανισμός Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού
Γενικός στόχος είναι η παρουσίαση των γεγονότων που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μαθητές και φοιτητές, καθώς και η εξοικείωσή τους με τα θεσμικά όργανα και τον τρόπο λειτουργίας της.
Ειδικός στόχος της πρότασης υποβολής προτάσεων είναι η στήριξη μονομερών σχεδίων στο πλαίσιο των «δράσεων πληροφόρησης και έρευνας» του προγράμματος Jean Monnet, προκειμένου:
— να αυξηθεί το γενικό επίπεδο γνώσεων σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις πολιτικές και τα όργανά της, ώστε να μειωθεί το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ του πληθυσμού και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
— να αναπτυχθεί περιεχόμενο για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σχετικά με την ΕΕ στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Προτεραιότητα δίνεται σε σχέδια στα οποία συμμετέχουν ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ιδρύματα ή/και ενώσεις που, έχουν αποδεδειγμένη πείρα σε δραστηριότητες διδασκαλίας, έρευνας και εκπαίδευσης σε θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης
Επιλέξιμοι υποψήφιοι
Η πρόταση υποβολής προτάσεων είναι ανοικτή σε αιτήσεις προερχόμενες από:
— Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
— Ιδρύματα ή/και Ενώσεις:
— καθηγητών και ερευνητών ειδικευμένων σε σπουδές ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης
— διδασκόντων και παιδαγωγών
— που μεριμνούν για τη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση των διδασκόντων
— ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή/και σχολείων.
Στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, οι επιλέξιμες δράσεις πρέπει να επιδιώκουν έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους στόχους:
— Ανάπτυξη και παράδοση κατάλληλου παιδαγωγικού περιεχομένου και νέου/προσαρμοσμένου διδακτικού υλικού για τη διδασκαλία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και στον τομέα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης
— Εφαρμογή προγράμματος κατάρτισης διδασκόντων και συνεχής εκπαίδευση διδασκόντων μέσω της παροχής κατάλληλων γνώσεων και της ανάπτυξης δεξιοτήτων για τη διδασκαλία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε ιδρύματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης
— Παροχή ειδικά σχεδιασμένων σεμιναρίων ή εργαστηρίων σε μαθητές με αντικείμενο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε ιδρύματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Τα σχέδια αυτά πρέπει να υποβάλλονται από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αποδεδειγμένη πείρα στη διδασκαλία και στην έρευνα σχετικά με θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Τα σχέδια πρέπει να περιλαμβάνουν κατάλογο των σχολείων που συμφώνησαν να συμμετάσχουν στις δράσεις.
Οι δράσεις των σχεδίων πρέπει να ξεκινήσουν μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου 2011 και της 31ης Ιανουαρίου 2012. Η μέγιστη διάρκεια των σχεδίων είναι 12 μήνες.
Οι επιλέξιμες αιτήσεις/σχέδια θα αξιολογούνται βάσει των ακόλουθων ισοσταθμισμένων κριτηρίων:
— Ποιότητα του(-ων) υποψηφίου(-ων)
Ποιότητα (αριστεία) των υποψήφιων οργανισμών και των συντονιστών σχεδίου στον συγκεκριμένο τομέα των σπουδών ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ή/και της παιδαγωγικής και της κατάρτισης διδασκόντων
— Ποιότητα μεθοδολογίας και προγράμματος εργασίας
Ποιότητα και λεπτομέρεια των προγραμματισμένων δράσεων. Στρατηγική για την επίτευξη των αναμενόμενων αποτελεσμάτων. Μεθοδολογία και διαχείριση του προγράμματος εργασίας
— Αντίκτυπος και συνάφεια των αποτελεσμάτων
Πιθανός αντίκτυπος των δράσεων όσον αφορά την ενθάρρυνση της διδασκαλίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε ιδρύματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Διάδοση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων.
— Καινοτόμος χαρακτήρας
Βαθμός καινοτομίας του σχεδίου.
Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων είναι η 15η Σεπτεμβρίου 2011, ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομείου.
Δεκτές γίνονται μόνο οι αιτήσεις που υποβάλλονται στο επίσημο έντυπο αίτησης, δεόντως συμπληρωμένες, χρονολογημένες, σε τρία αντίτυπα (ένα πρωτότυπο το οποίο θα επισημαίνεται και δύο φωτοαντίγραφα) και υπογεγραμμένες από άτομο που δικαιούται να συνάπτει νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις για λογαριασμό του αιτούντος οργανισμού.
Αιτήσεις οι οποίες δεν περιλαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα έγγραφα στις απαιτούμενες γλώσσες και οι οποίες υποβάλλονται εκπρόθεσμα δεν θα ληφθούν υπόψη.
Οι αιτήσεις πρέπει να αποσταλούν στην ακόλουθη διεύθυνση:
Education, Audiovisual and Culture Executive Agency
Unit P2 — Lifelong Learning: Erasmus, Jean Monnet
Call for proposals — EACEA/18/11 — ‘Learning EU at School’
Office: BOU2 3/57
Avenue du Bourget/Bourgetlaan 1
1040 Bruxelles/Brussel
BELGIQUE/BELGIE
Οι αιτήσεις που αποστέλλονται μέσω τηλεομοιοτυπίας ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν γίνονται δεκτές.
Πηγή: diorismos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου