Κλασικά εικονογραφημένα, μύθοι αλλά και γνωστές σειρές που έγιναν ταινίες, ιστορίες για τα συναισθήματα, τη ζωοφιλία, την οικολογία, αλλά και για τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα συνθέτουν τη νέα βιβλιοπαραγωγή για παιδιά και εφήβους.
Βιβλία με ελκυστική εικονογράφηση ζωντανεύουν την ελληνική μυθολογία. Ο Αλαν Λι, βραβευμένος με Οσκαρ καλλιτεχνικής διεύθυνσης για την ταινία «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών», έχει φιλοτεχνήσει τις σελίδες της «Ιλιάδας» που διασκεύασε η Ρόζμαρι Σάτκλιφ («Σύγχρονοι Ορίζοντες»). Η Κατρίν Μορί με τις «Περιπέτειες του Οδυσσέα» («Μεταίχμιο») αφηγείται τα βάσανα του Οδυσσέα μέχρι να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Ιθάκη. Με απλά στιχάκια ο Φίλιππος Μανδηλαράς αναπλάθει την ιστορία του Φαέθοντα, του γιου του Ηλιου («Ο Φαέθοντας και το άρμα του Ηλιου», εκδ. «Παπαδόπουλος»).
Ο Ροβινσόνας Κρούσος ακολουθεί το κάλεσμα της θάλασσας, αλλά ναυαγεί στο πρώτο του ταξίδι. Ο Τζιμ Χόκινς ανακαλύπτει έναν χάρτη με το νησί του θησαυρού. Ο μικρός Μόγλης μεγαλώνει μέσα στην ινδική ζούγκλα. Ο Φιλέας Φογκ γυρίζει με το αερόστατό του όλο τον κόσμο. Οι κλασικές ιστορίες, που γαλούχησαν γενιές και γενιές, όπως ο «Ροβινσόνας Κρούσος» του Ντιφόου, «Το νησί του θησαυρού» του Στίβενσον, «Το βιβλίο της ζούγκλας» του Κίπλινγκ, «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» του Βερν κυκλοφορούν διασκευασμένες και με πλούσια εικονογράφηση στη σειρά των εκδόσεων «Σύγχρονοι Ορίζοντες».
Από τα βιβλιοπωλεία στο σινεμά. Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς ακριβώς φτιάχνεται μια ταινία; Ο Τζεφ Κίνι, σχεδιαστής διαδικτυακών παιχνιδιών, εξηγεί με φωτογραφίες, σελίδες από το σενάριο, σκιτσάκια με σκηνές «Πώς γυρίστηκε η ταινία. Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα» (Ψυχογιός), με πρωταγωνιστή τον μικρό ήρωα που βιάζεται να μεγαλώσει. Εν τω μεταξύ, ο «Μικρός Νικόλας» αφού πήρε βραβείο πολυλογίας στο σχολείο, κλείδωσε τα βιβλία στο ντουλάπι και πάει ταξίδι: «Οι διακοπές του μικρού Νικόλα» («Σύγχρονοι Ορίζοντες») εμπλουτίζουν τη γνωστή σειρά με τις περιπέτειες του πανέξυπνου, άτακτου μικρού.
Μαθαίνοντας τον εαυτό μας και τους άλλους. Η σειρά «Τα συναισθήματα», για παιδιά 3-6 ετών, των εκδόσεων «Μεταίχμιο», βοηθάει το παιδί να μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, όπως η ζήλια, η αγάπη, ο θυμός, ο φόβος, η μοναξιά κι ενισχύει την αυτοπεποίθησή του. Η τραγουδίστρια Σανταζίνια, κατά κόσμον Γιολάντα Τσαμπόκαλου, με το «Τζακ και η φασολάδα» («Καστανιώτης») συστήνει κάποιους διαφορετικούς γίγαντες και επιχειρεί να αλλάξει τις κακές διατροφικές συνήθειες. Τα αξιαγάπητα «Αδέσποτα» («Μεταίχμιο») της Σοφίας Ζαραμπούκα καλλιεργούν τη ζωοφιλία μέσα από μια ξενάγηση στα μνημεία και στην ιστορία της Θεσσαλονίκης. Ενα ξωτικό με κόκκινα μαλλιά και μοβ μάτια ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι στο σύμπαν και μέσα από τα πλάσματα που γνωρίζει μαθαίνει να κατανοεί και να αγαπάει: «Το μεγάλο ταξίδι της Μαριάνθης» της Αγγελικής Καρυστινού («Καστανιώτης»). «Ο Ορφέας και οι αθλητές του ανέμου» του Μερκούριου Αυτζή (Ψυχογιός) μιλούν για το δικαίωμα στη διαφορά και για το μήνυμα των Special Olympics.
Μικροί εν δράσει. Ενας μοχθηρός επιστήμονας κλέβει για εγκληματικούς σκοπούς τα σχέδια της «Συμμαχίας των Μυστικών Επιστημόνων» («Πατάκης»), ωστόσο οι ανήλικοι εφευρέτες κατορθώνουν να τον νικήσουν με τα τεχνολογικά όπλα τους τύπου «μπόινγκ μπότες». Εν τω μεταξύ, ο Βεντουζίνι, ο ντετέκτιβ χταπόδι, διερευνά την εμφάνιση στη θάλασσα ενός μικρού λεκέ, που εξαπλώνεται και γίνεται τεράστια πετρελαιοκηλίδα: «Ντετέκτιβ Βεντουζίνι: Ενα τόσο δα λεκεδάκι», της Ελένης Σβορώνου («Μεταίχμιο»).
Ο Φτερούλης του Πολ Τιες είναι ένας μικρός πειρατής με ξεχωριστό χαρακτήρα, δεν του αρέσει να επιτίθεται σε ξένα πλοία, ούτε κλέβει. Συνεχίζει όμως τις περιπέτειές του προσπαθώντας να βρει έναν θησαυρό και να βοηθήσει την οικογένειά του, με δύο νέους τίτλους, από τις εκδόσεις «Κέδρος»: «Το μυστικό των εφτά κρανίων» και «Μυστήριο στο πλοίο».
Μπαίνοντας στην εφηβεία. Η Σιλβί και ο Καρλ είναι φίλοι από κούνια, ωστόσο καθώς μεγαλώνουν βλέπουν τα συναισθήματά τους να αλλάζουν: «Το φιλί» της βραβευμένης Τζάκλιν Ουίλσον («Ψυχογιός») μιλάει για την πρώτη αγάπη και την πρώτη ερωτική απογοήτευση.
Στο «Ημερολόγιο ενός ερωτευμένου βρικόλακα» του Τιμ Κόλινς («Μίνωας») πρωταγωνιστεί ο Νάιτζελ, ένας «απλός βρικόλακας της διπλανής πόρτας», που είναι καθηλωμένος στην άχαρη ηλικία των 15 ετών, ενώ παλεύει με την ακμή του και τη δειλία του απέναντι στα κορίτσια.
Οσο για την 16χρονη ηρωίδα της Ελένης Σβορώνου στο βιβλίο «Στον αστερισμό των διδύμων» («Πατάκης»), προσπαθεί να αλλάξει την εμφάνισή της και το διαδικτυακό «προφίλ» της όταν γνωρίζει έναν σκεϊτμπορντά μέσα από το μπλογκ της.
Τέλος, ο Τίμπε ντε Φομπέλ μέσα από μια αλληγορία σκιαγραφεί τον σύγχρονο κόσμο με τους μηχανισμούς εξουσίας που εκμεταλλεύονται κοινωνίες και πλουτοπαραγωγικές πηγές: «Τόμπι ο μικρός ήρωας του δέντρου» («Σύγχρονοι Ορίζοντες»).
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου