Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Μαθητική διαρροή στην Ελλάδα

Η Ηλεία είναι ο νομός με το μεγαλύτερο ποσοστό μαθητικής διαρροής στη χώρα, σύμφωνα με απάντηση της υφυπουργού Παιδείας Παρασκευής Χριστοφιλοπούλου σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Γιώργου Κοντογιάννη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Παιδείας, η διαρροή μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχεται στο 5,4% στην Ηλεία (αύξηση 1,98% σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση πέρυσι), ενώ αξιοσημείωτο ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά μαθητικής διαρροής στην Ηλεία κατά τη φοίτηση στο Δημοτικό Σχολείο, είναι στις αστικές περιοχές και όχι στις αγροτικές. Όπως επισημαίνεται, «ως αστικές περιοχές ορίζονται οι Δήμοι ή οι Κοινότητες των οποίων το πολυπληθέστερο Δημοτικό ή Κοινοτικό διαμέρισμα έχει μόνιμο πληθυσμό ίσο ή μεγαλύτερο από 2000 άτομα».

Σε κάθε περίπτωση η υφυπουργός σημειώνει ότι τα στοιχεία της τελευταίας ολοκληρωμένης έρευνας μαθητικής διαρροής από το Παρατηρητήριο Μετάβασης, αφορούν το 2008, και δείχνουν ότι η μαθητική διαρροή στο σύνολο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα ανέρχεται σε 12,81%. Η μαθητική διαρροή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι ασήμαντη (ανέρχεται σε ποσοστό 0,8-1%) και αφορά σε ειδικές κοινωνικές ομάδες (τσιγγανόπαιδες κ.α.).

«Γενικά τόσο τα στοιχεία των ερευνών μαθητικής διαρροής του Παρατηρητηρίου Μετάβασης όσο και οι δείκτες των τελευταίων ετών της Eurostat για την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου, τοποθετούν τη χώρα μας στη μεσαία θέση, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ», ενημερώνει τον κ. Κοντογιάννη η υφυπουργός Παιδείας και υπογραμμίζει ότι γίνονται παιδαγωγικές παρεμβάσεις για τη σχολική αποτυχία και λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπισή της με καλύτερα προγράμματα και βιβλία, με περιορισμό της διδακτέας ύλης, με την εισαγωγή καινοτόμων δράσεων.

Τα μέτρα αυτά, όπως εξηγεί η κ. Χριστοφιλοπούλου, αμβλύνουν τις εκπαιδευτικές ανισότητες, δημιουργούν προϋποθέσεις για επιτυχή φοίτηση και στοχεύουν και στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του αδύναμου μαθητή, γεγονός που επιτρέπει την παραμονή του στο σχολείο. Ειδικότερα, όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ο Νομός Ηλείας βρίσκεται στην έκτη θέση, ως προς το ποσοστό μαθητικής διαρροής, σε σχέση με τους υπόλοιπους Νομούς της χώρας. Σε εθνικό επίπεδο, ο αριθμός των μαθητών που αποφοίτησε από την Στ' Δημοτικού κατά το σχολικό έτος 2009-2010, ανέρχεται σε 99.169. Στην Α' Γυμνασίου κατά το σχολικό έτος 2010-2011, ενεγράφησαν 109.898 μαθητές εκ των οποίων οι 106.010 είναι ενεργοί. Σε εθνικό επίπεδο αποφοίτησαν από την Γ' Γυμνασίου, κατά το σχολικό έτος 2009-2010, 104.939 μαθητές και ενεγράφησαν στην Α' Λυκείου, κατά το σχολικό έτος 2010-2011, 83.397 μαθητές εκ των οποίων 82.469 μαθητές είναι ενεργοί.

Ο βουλευτής κ. Γιώργος Κοντογιάννης στην ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, επικαλούταν «εκτιμήσεις ειδικών» σύμφωνα με τις οποίες «η συγχώνευση και η κατάργηση σχολικών μονάδων από το επόμενο σχολικό έτος, αναμένεται να επιτείνει το φαινόμενο της μαθητικής διαρροής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου