Το βραβείο για το σχολικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Το Παραμυθόδασος» κέρδισε το 1o Γυμνάσιο Ρεθύμνου σε διαγωνισμό, που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και η Β' Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών, στο πλαίσιο του διεθνούς Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα Δάση».
Κατά τη διάρκεια ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών του Κτήματος Συγγρού, στο πλαίσιο της οποίας έγινε και η βράβευση των νικητών, αναδείχθηκε η αξία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Βραβεύτηκαν συνολικά 25 ιδιωτικά και δημόσια ελληνικά σχολεία, που εφάρμοσαν με επιτυχία προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κατά τις σχολικές χρονιές 2008-09 και 2009-10.
Μαθητές και η εκπαιδευτικός Ελένη Καπελώνη από το 1ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, έχοντας επιδείξει συνεπή περιβαλλοντική ευαισθησία, τιμήθηκαν με σειρά βραβείων στο παρελθόν, όπως από το δίκτυο «Οικολογικά σχολεία» (2005-06 και 2006-07) για τα σχολικά προγράμματα «Το νερό είναι παντού» και «Το νερό είναι παντού- το παραμύθι». Επίσης, με το βραβείο από το δίκτυο «Μαθαίνω για τα δάση» (2007-2008) για το πρόγραμμα «Δάση-τα διαμάντια της γης», όπου παιδιά της Β' Γυμνασίου «έστησαν» ένα επιτραπέζιο παιδαγωγικό παιχνίδι για το δάσος, με το βραβείο από το δίκτυο «Μαθαίνω για τα δάση» (2008-2009) για το πρόγραμμα «Το παραμυθοδάσος», όπου παιδιά του Β2 τμήματος του Γυμνασίου συνέθεσαν ένα παραμύθι, στο οποίο παρουσιάζονται τα οφέλη του δάσους και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει, καθώς και οι τρόποι προστασίας του. Επιπλέον, στο σχολείο απονεμήθηκε έπαινος από τα «Οικολογικά σχολεία» (2009-2010) για το πρόγραμμα «παιχνίδια ενέργειας», όπου παιδιά των τμημάτων Β3 και Β2 του Γυμνασίου ασχολήθηκαν με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και «έστησαν»ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, στο οποίο παρουσιάζουν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι.
Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) είναι η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1951 και λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικό σωματείο. Εχει συντελέσει στη δημιουργία των περισσοτέρων Εθνικών Δρυμών, των υγροτόπων διεθνούς σημασίας Ramsar και πολλών άλλων προστατευομένων περιοχών. Παράλληλα πρωτοστάτησε στις προσπάθειες προστασίας απειλουμένων ειδών της πανίδας.
Η ΕΕΠΦ δραστηριοποιείται σήμερα σε τέσσερις άξονες, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, των προγραμμάτων προστασίας της φύσης, της παρεμβατικής προστασίας και της γενικότερης ευαισθητοποίησης του κοινού.
Η οργάνωση εκπροσωπεί στην Ελλάδα το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE) και το Centre Naturopa του Συμβουλίου της Ευρώπης Είναι, επίσης, μέλος των διεθνών περιβαλλοντικών οργανισμών IUCN, EEB, ECNC, EUCC και άλλων. Συνεργάζεται στενά με άλλες ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς του Δημοσίου και για το έργο της έχει τιμηθεί από τηνΑκαδημία Αθηνών το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ιδρυμα Ford
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ via Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου