Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

«Θαλπωρή» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ

Μια ιδιαίτερη ζεστή αγκαλιά περιμένει τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η αγκαλιά λέγεται «Θαλπωρή» και αφορά στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως, σε άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα αλλά και σε όσους ζουν μόνοι τους και δεν έχουν τη φροντίδα της οικογένειάς τους ή που δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Δικαίωμα συμμετοχής και υπηρεσίες
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν:
-Άνεργοι, εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ
- Ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ με εισόδημα μικρότερο των 5.000 ευρώ ή
- Εργαζόμενος/η , των οποίων η επιχείρηση στην οποία εργάζονται, υλοποιεί:
* Πρόγραμμα STAGE του Ο.Α.Ε.Δ
*Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας του Ο.Α.Ε.Δ
*Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Δ
*Πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (π.χ. ΛΑΕΚ)
*Πρόγραμμα επιχορήγησης 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, για τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας, σε επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα ή
Οι υπηρεσίες της «θαλπωρής» προσφέρονται δωρεάν σε εβδομαδιαία συχνότητα και αφορούν σε:
• Νοσηλευτική μέριμνα με επισκέψεις στο σπίτι από νοσηλευτικό προσωπικό με πολυετή εμπειρία
• Ιατρική φροντίδα με επισκέψεις στο σπίτι με γιατρούς από ποικίλες ειδικότητες
• Φυσιοθεραπεία με επισκέψεις στο σπίτι από εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές
• Συμβουλευτική και συναισθηματική στήριξη με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς με επισκέψεις στο σπίτι
• Διεκπεραίωση Οικογενειακών θεμάτων – Οικιακή Φροντίδα και ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης (Μικροαγορές, πληρωμή λογαριασμών, κτλ.)
• Συνοδεία και μεταφορά στις διάφορες υπηρεσίες (Νοσοκομεία, ΙΚΑ, κτλ.)

Τη στελέχωση της Θαλπωρής πλαισιώνουν 30 επιστήμονες με πολυετή εμπειρία, Ιατροί (Καρδιολόγος, Παθολόγος, Πνευμονολόγος, Ορθοπεδικός), Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι, Νοσηλεύτριες, Βοηθοί Νοσηλευτές, Φυσιοθεραπευτές και Οικογενειακοί Βοηθοί.

Γεωγραφικά η Θαλπωρή δραστηριοποιείται σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Λάρισα και Κέρκυρα υπάρχουν 30 επιστήμονες:

Η Θαλπωρή ακολουθεί τις εξελίξεις της τεχνολογίας και παρακολουθεί τις ανάλογες τάσεις στην παροχή φροντίδας ανάλογων δομών σε διεθνές βεληνεκές όπως τα αντίστοιχα “home care” των Σκανδιναβικών χωρών και της Αγγλίας. Εκτός από το Πρόγραμμα Επισκέψεων κάθε Δικαιούχου και την ορθή ενημέρωση του φακέλου του, θα υπάρχει και ειδική γραμμή υποστήριξης σε συγγενικά πρόσωπα. Για κάποιους Δικαιούχους που απαιτείται διαφοροποιημένη φροντίδα, η Ομάδα της Θαλπωρής είναι σε θέση να διαμορφώσει εξειδικευμένο πρόγραμμα. Η πρόσβαση στις πληροφορίες των φακέλων των δικαιούχων θα είναι εφικτή από συγγενικό (ή άλλο) πρόσωπο του Δικαιούχου ακόμη και ηλεκτρονικά.
Βασική αξία για την Δομή της Θαλπωρής αποτελεί η κάλυψη αναγκών των Δικαιούχων με υπευθυνότητα μέσω της ωρίμανσης σχέσεων μεταξύ της εξειδικευμένης ομάδας και των τελικών Δικαιούχων. Για να εξασφαλιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών και η αποτελεσματικότητα αυτών θα διεξάγονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από Υπεύθυνο Διαχείρισης της Δομής. Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται από τη Δομή θα ελέγχονται επίσης από την ΕΕΤΑΑ Α.Ε., Φορέα του Προγράμματος, σε οποιοδήποτε στάδιο το θελήσει.

Πηγή: newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου