Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

8η ΔΕΒΘ: Ζουμ στα θρανία

Διδασκαλία... στην ύπαιθρο των Ιωαννίνων, μαθήτριες ξυπόλυτες σε σχολεία στις επαρχίες του Βόλου, αλλά και παιχνίδια στις αυλές των νεόκτιστων σχολείων. Καρέ που ξετυλίγουν σε πρώτο πλάνο το νήμα της εκπαίδευσης μεταπολεμικά, δίνοντας παράλληλα και το κοινωνικό στίγμα μιας δύσκολης εποχής.
Πρόκειται για την έκθεση φωτογραφίας από το Μουσείο Μπενάκη με υλικό από τα αρχεία των Βούλας Παπαϊωάννου και Δημήτρη Χαρισιάδη, όπου αμφότεροι εστιάζουν το φακό τους σε σχολεία της ελληνικής επικράτειας σε παλαιότερες δεκαετίες. Η έκθεση είναι ενταγμένη στη φετινή θεματική της 8ης ΔΕΘΒ «Βιβλίο και εκπαίδευση: τι πρέπει να αλλάξει;», οι παράλληλες εκδηλώσεις της οποίας θα φιλοξενηθούν στο Περίπτερο 13.

Οι δύο καταξιωμένοι φωτογράφοι αποτυπώνουν στα καρέ τους εικόνες από το εκπαιδευτικό σύστημα της περιόδου 1945-1967. Πρόκειται για φωτογραφίες που πέρα από το σχολικό χώρο -υπάρχουν περιπτώσεις όπου μεταπολεμικά σε κάποιες περιοχές δεν υπήρχε καν στεγασμένο κτίριο που να λειτουργεί ως σχολείο- καταγράφουν τη γυμναστική και τα παιχνίδια των παιδιών, αλλά και τις δραστηριότητες σε διάφορες τεχνικές σχολές της εποχής.

Τα αρχαία στην ψηφιακή εποχή
Στο πλαίσιο της ίδιας θεματικής θα πραγματοποιηθεί και διεθνές συνέδριο -αύριο και την Κυριακή- το οποίο οργανώνεται με τη συμμετοχή Ελλήνων, Γάλλων, Ιταλών, Νορβηγών και Φινλανδών ειδικών επιστημόνων. Στη διάρκειά του θα εξεταστεί το εκπαιδευτικό σύστημα άλλων χωρών της Ευρώπης, όπως η Φινλανδία και η Γαλλία, θα πραγματοποιηθεί η χαρτογράφηση της σημερινής κατάστασης στη χώρα μας, θα εξεταστούν οι πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών, οι ιδέες και οι προτάσεις για ό,τι πρέπει ακόμη να αλλάξει σε συνδυασμό με το ποιες αλλαγές φέρνει η ψηφιακή εποχή, τα οφέλη και τους κινδύνους της κυρίως για τους εφήβους. Ακόμη, στο Περίπτερο της θεματικής έκθεσης (Περίπτερο 13) θα λειτουργήσει έκθεση εκπαιδευτικών βιβλίων (500 περίπου τίτλοι), αλλά και έκθεση παλαιών αναγνωστικών του 19ου και 20ού αιώνα από τη συλλογή του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών - Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη -θα προβάλλονται σε μεγάλη οθόνη σκαναρισμένα παλαιά βιβλία. Σημειώστε επίσης ένα εργαστήρι ορθογραφίας καθώς και την παρουσίαση της «Σχεδιαζόμενης ψηφιακής διαμόρφωσης των Αρχαίων και Νέων Ελληνικών στο Γυμνάσιο και το Λύκειο», από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Στο περίπτερο της Θεματικής Εκθεσης θα λειτουργήσει και η «Γωνιά Εκπαιδευτικών και Γονέων», όπου θα πραγματοποιηθεί ένα παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων σε οργάνωση των εκδοτών.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου