Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

«Υδραγωγή» παιδείας και πολιτισμού

Πέντε χρόνια δημιουργικής δράσης στο κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού έκλεισε φέτος η «Υδραγωγή», http://www.hydragogy.gr/, τηλ.: 22980-53567, η αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία με αντικείμενο την προώθηση της παιδείας στην Υδρα.

Την ίδρυσαν η Αγγελική Στρουμπούλη και ο Σωτήρης Ηλιάδης, στεγάζεται στο κέντρο ξένων γλωσσών του νησιού και στόχος της είναι να συγκεντρώνει δωρεές από άτομα και φορείς που ενδιαφέρονται για το μέλλον της Υδρας και να διοχετεύει τα χρήματα αυτά σε δραστηριότητες που ωφελούν τα παιδιά που μεγαλώνουν εκεί.

Η «Υδραγωγή», σύμφωνα με τους εμπνευστές της, προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικές ευκαιρίες, που κατά κανόνα τις στερούνται τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μικρές κοινότητες, εξατομικευμένη διδασκαλία σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, όπως η δυσλεξία. Τα προγράμματα αποσκοπούν και στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, έτσι ώστε οι μαθησιακές δυσκολίες να πάψουν να αντιμετωπίζονται με άρνηση, δυσπιστία ή αναβλητικότητα.

Κάθε καλοκαίρι η «Υδραγωγή» διοργανώνει και χρηματοδοτεί εκπαιδευτικά ταξίδια σε summer schools στο εξωτερικό. Τα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα αγγλικών και γαλλικών, λαμβάνουν μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες, πηγαίνουν εκπαιδευτικές εκδρομές και επισκέπτονται αξιοθέατα και μουσεία, ενώ παράλληλα έρχονται σε επαφή με ανθρώπους από άλλες χώρες και κουλτούρες και αναπτύσσουν από νωρίς μια πιο διεθνή αντίληψη του σύγχρονου κόσμου. Επίσης σε συνεργασία με το κέντρο ξένων γλωσσών Υδρας, καθηγητές και μαθητές σκηνοθετούν ταινίες μικρού μήκους και μουσικά video clips με σενάρια και στίχους στα αγγλικά και στα γαλλικά και πρωταγωνιστές ή ερμηνευτές τα παιδιά. *

4ο ΓΕΛ Περιστερίου
«Στην ποίηση, στη γραφή, αξία έχουν οι μικρές σιωπές, γιατί τότε κρίνεις τα πράγματα. Οι σιωπές είναι όπως οι παύσεις στη μουσική». Λόγια του ποιητή Τίτου Πατρίκιου, τα οποία σταχυολογήσαμε από το εξαιρετικό περιοδικό «Της γάτας το κουδούνι», τεύχος 9, που εκδίδουν οι μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Περιστερίου, αυτής της πολιτισμικής κυψέλης την οποία η κ. Διαμαντοπούλου καταργεί, καθώς τη συνενώνει με το «συστεγαζόμενο» 3ο Λύκειο Περιστερίου. Αφθονούν εδώ, στα περιεχόμενα της έκδοσης, οι αισιόδοξες ματιές νέων ανθρώπων με άποψη, για τη σημερινή πραγματικότητα, για ιστορικές στιγμές που δεν πρέπει να ξεχαστούν (ολοκαυτώματα, αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη), ξεχωρίζουν οι βιβλιοπροτάσεις, οι θεατρικές και μουσικές κριτικές, οι προβληματισμοί για το ρατσισμό, την ανεργία και την κρίση των ΜΜΕ. Τηλ.: 210-5737823. Σε μαθητές και εκπαιδευτικούς αξίζουν συγχαρητήρια.

*Δεκαπέντε χρόνια σπουδαίας μουσικής δραστηριότητας συμπληρώνει φέτος ο Μουσικός Ομιλος Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων. «Αποτελείται από παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και αποφοίτους οι οποίοι έχουν παρουσιάσει συναυλίες με κλασικό και έντεχνο ρεπερτόριο στο θέατρο των σχολείων, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Ηρώδειο, στη Λυρική Σκηνή, στο Αρχαίο Θέατρο Πάτρας κ.α.», μας λέει η υπεύθυνη καθηγήτρια Χρ. Βαρσάμη-Κούκνη. Την Κυριακή και ώρα 8.30 μ.μ. διοργανώνουν εκδήλωση στο θέατρο των σχολείων, Λ. Μαραθώνος 1, Ανοιξη Αττικής, με τίτλο «Ποιητών Μελωδικοί Διάλογοι» η οποία περιλαμβάνει μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων ποιητών.

Κιθάρες και μαντολίνα
Από 4 έως 8 Μαΐου, στο κτήριο «Κωστής Παλαμάς» Ακαδημίας 48 και Σίνα, το «Εργαστήρι Μουσικής Αγωγής και Κατασκευής Μουσικών Οργάνων» του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ, Πανεπιστήμιο Αθηνών), σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη - Κέντρο Εθνομουσικολογίας (ΜΕΛΜΟΚΕ), διοργανώνει θεματική έκθεση μουσικών οργάνων με θέμα «Κιθάρες και μαντολίνα στη σύγχρονη Ελλάδα». Η έκθεση θα πλαισιωθεί από διαλέξεις και συναυλίες. Παρουσιάζονται όργανα κατασκευασμένα από σύγχρονους οργανοποιούς, ιστορικά όργανα και φωτογραφικό υλικό, καθώς και βιβλιογραφικές πηγές σχετικές με την οργανοποιία. Στη φωτογρ. «Γέρος με μαντολίνο» του Φώτη Μαστιχιάδη. Τηλ.: 210-3250198.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου