Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Καπέλα Σιξτίνα: εικονική περιήγηση

Η Καπέλα Σιξτίνα ή Καπέλα Σιστίνα (Cappella Sistina) είναι παρεκκλήσι του Αποστολικού Μεγάρου, της επίσημης κατοικίας του Πάπα, στην πόλη του Βατικανού. Η ανέγερσή της ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Σίξτου Δ' το 1477, στο χώρο της προϋπάρχουσας Καπέλα Μάγκνα.
Το 1481, οι Περουτζίνο, Μποτιτσέλι, Γκιρλαντάιο και Κόζιμο Ροσέλι ανέλαβαν  τη διακόσμηση των πλευρικών τοίχων. Το παρεκκλήσι εγκαινιάστηκε στις 15 Αυγούστου 1483, γιορτή της Κοίμησης της Παναγίας, στην οποία και είναι αφιερωμένο. Η οροφή με τον έναστρο θόλο φιλοτεχνήθηκε από τον Πιέρ Ματέο ντ' Αμέλια. Καθεμιά από τις 16 ζώνες, στις οποίες χωρίστηκαν οι τοίχοι, φιλοξενούσε δύο Πάπες και μια σκηνή από τη Ζωή του Μωυσή και του Χριστού. Ολοκληρώθηκαν επίσης το δάπεδο και ο εξώστης για τη χορωδία. Το 1504, χρειάστηκε να ενισχυθεί η οροφή. Η διακόσμηση καταστράφηκε από τις εργασίες ενίσχυσης και ο Πάπας Ιούλιος Β' ανέθεσε στο Μιχαήλ Άγγελο να φιλοτεχνήσει νέες νωπογραφίες (Σκηνές από τη Γένεση, Προφήτες, Σίβυλλες, Πρόνονοι του Χριστού, καθώς και άλλες μορφές). Ο καλλιτέχνης εργάστηκε από το 1508 ως το 1512. Το 1515, ο Λέων 'Ι ανέθεσε στο Ραφαήλ να σχεδιάσει μια σειρά από τοιχοτάπητες. Ο Κλήμης Ζ' εμπιστεύτηκε στο Μιχαήλ Άγγελο μια ακόμα νωπογραφία για τον τοίχο της Αγίας Τράπεζας, τη Δευτερα Παρουσία.  Ο καλλιτέχνης ξεκίνησε τις εργασίες το 1535, επί Παύλου Γ', και τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 31 Οκτωβρίου 1541.

Πηγή: Claudio Gamba (2006) Μουσεία Βατικανού: Ρώμη, από τη σειρά Μουσεία του Κόσμου, επιμέλεια σειράς Ανδρέας Παππάς, εκδόσεις Καθημερινή σελ. 174

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου