Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Διαδραστικό Μουσείο Παραδοσιακού Παιχνιδιού

Επισκεφτείτε το καινούριο Διαδραστικό Μουσείο Παραδοσιακού Παιχνιδιού! Η μόνιμη έκθεση του μουσείου περιλαμβάνει παιχνίδια-αντικείμενα που είναι κατασκευές του παιδαγωγού Γιώργου Τσιώνα.Πρόκειται για μια συλλογή με πλήθος παραδοσιακών παιχνιδιών (τσέρκι, πατίνι, χελιδόνα, σβούρες, βόλοι, πήλινες και συρμάτινες κούκλες, τράκες, κότσια, αργαλειός σε κεραμίδα, κορδόνι, ελικόπτερο, τσιλίκι κ.ά.) με τα οποία μεγάλωσαν και έπαιξαν γενιές παιδιών από την αρχαιότητα μέχρι τα νεώτερα χρόνια με εκπληκτική συνέχεια μέσα στο χρόνο.......

Τα παιχνίδια αποτελούν βιωματική κατάθεση του δημιουργού τους, ο οποίος ασχολείται με την μελέτη κι έρευνα του λαϊκού πολιτισμού του Ελλαδικού κυρίως χώρου πάνω από εικοσιπέντε χρόνια πιστεύοντας ότι η μελέτη αυτού οδηγεί στην αναγκαία αυτογνωσία για το σήμερα. Τα παιχνίδια-αντικείμενα κατασκευάστηκαν τα περισσότερα με φυσικά υλικά (ξύλο, πηλό, πέτρες, δέρμα, ξηρούς καρπούς, χόρτο, καλάμια κ.ά.) καθώς και ανακυκλώσιμα υλικά (σύρμα, σχοινί, χαρτί, ύφασμα, μεταλλικά κουτιά κ.ά.).

Η έκθεση παιχνιδιών είναι χωρισμένη σε τέσσερις ενότητες:
- Παιχνίδια-αντικείμενα της αρχαιοελληνικής και βυζαντινής εποχής
- Παιχνίδια της νεώτερης και μεταπολεμικής Ελλάδας
- Παιχνίδια των λαϊκών πανηγυριών
- Παιχνίδια προετοιμασίας για την ενήλικη ζωή.

Τα περίπου 300 παιχνίδια-εκθέματα συνοδεύονται από περιγραφή της κατασκευής και εκτέλεσής τους κι όπου αυτό είναι δυνατόν αναγράφεται η αρχαιοελληνική ονομασία τους• συνοδεύονται δε από απεικονίσεις σε αρχαιολογικά ευρήματα και παρατίθενται στοιχεία από φιλολογικές πηγές τα οποία επιμελήθηκε η φιλόλογος και επιστημονική συνεργάτιδα του Μουσείου Χρυσή Τζήκα.

Eπίσης λειτουργεί εργαστήριο κατασκευής παιχνιδιών από τα ίδια τα παιδιά-επισκέπτες και ακολουθεί διαδραστικό παιχνίδι με εμψυχωτές στον προαύλειο χώρο του Μουσείου.

Παράλληλα παρουσιάζεται το θεατρικό δρώμενο «Ήταν ένα παλιό παιχνίδι» από τη θεατρική εταιρεία Νεφέλες, που επιδιώκει ένα ταξίδι στο παρελθόν του παιχνιδιού σαν μια ιστορική σκάλα από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα την οποία ανεβαίνουν και τα παιδιά-θεατές.

Στόχος του Διαδραστικού Μουσείου Παραδοσιακού Παιχνιδιού είναι να γνωρίσουν οι μικρότεροι τα παιχνίδια του χθες και την εξέλιξή τους στο χρόνο, να κατασκευάσουν με ανακυκλώσιμα υλικά που βρίσκονται γύρω τους τα δικά τους παιχνίδια και να τους δοθούν τα ερεθίσματα για να επιλέξουν τη γόνιμη δράση του παιχνιδιού της παρέας. Ελπίζει να ξυπνήσει όμως και στις παλιότερες γενιές θύμησες της παιδικής τους ηλικίας, εικόνες και συναισθήματα μοναδικά από τα παιχνίδια στη γειτονιά, να τους ενθαρρύνει να μεταφέρουν αυτές τια αναμνήσεις στα παιδιά κι εγγόνια τους και -γιατί όχι- να παίξουν μαζί τους εκείνα τα παλιά παιχνίδια.

Μουσείο Μαμούθ & Πάρκο Δεινοσαύρων
7. χλμ. Θεσσαλονίκης - Ωραιοκάστρου
Τηλ. 2310.686 544 Κιν. 6976.432675
http://www.mammothmuseum.gr/ & http://www.parkodeinosauron.gr/
Πηγή: pslivaderou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου