Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Βραδινές παρατηρήσεις στο Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Το εργαστήριο Αστρονομίας σας προσκαλεί σε μία εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 08-04-2011.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
19:30–20:30: Διάλεξη του Λέκτορα του Τμήματος Φυσικής, ΑΠΘ, Κώστα Κορδά με θέμα: "Μεγάλα πειράματα στη Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων - τα τηλεσκόπια του μικρόκοσμου"

Περίληψη:
Η ομιλία αυτή δίνει μια εισαγωγή στο γιατί και πώς παρατηρούμε το μικρόκοσμο, όπου περιγράφονται τα πειράματα σκέδασης ως προέκταση των αισθήσεών μας και έτσι θεμελιώνεται η ανάγκη για επιταχυντές και των αντίστοιχων πειραμάτων. Κατόπιν βλέπουμε τι μαθαίνουμε από τα πειράματα στους επιταχυντές σχετικά με τη δομή της ύλης, αλλά και το σύμπαν, και δικαιολογούμε τον τίτλο "τηλεσκόπια του μικρόκοσμου" για τα μεγάλα πειράματα σε επιταχυντές. Τέλος, στρέφουμε την προσοχή μας στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider - LHC) του εργαστηρίου CERN και στα μεγάλα πειράματα εκεί, που συλλέγουν δεδομένα αυτόν τον καιρό. Συζητάμε τα βασικά συστατικά τους και τις αρχές λειτουργίας τους.

(Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βασίλης Ξανθόπουλος» του Αστεροσκοπείου)

20:30-22:30: Νυχτερινή περιήγηση στον ουρανό της Θεσσαλονίκης 
Κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα γίνουν παρατηρήσεις διαφόρων ουρανίων σωμάτων (Σελήνης, πλανητών, νεφελωμάτων κ.α.) με το τηλεσκόπιο του Εργαστηρίου, εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες. Επιπλέον, θα δοθεί η ευκαιρία για συζήτηση με τα μέλη του εργαστηρίου και ενημέρωση πάνω στα νεότερα επιτεύγματα στο χώρο της Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής Φυσική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου