Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Παιδικές χαρές της Αθήνας προς «υιοθεσία»

Παιδικές χαρές ζητούν... θετούς γονείς προκειμένου να αλλάξουν όψη, να ξαναγεννηθούν και να αποκτήσουν μια κανονική ζωή. Ο Οργανισμός Νεολαίας και Αθλησης (ΟΝΑ) του Δήμου Αθηναίων επιχειρεί να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα «υιοθεσίας» από ιδιωτικές εταιρείες παιδικών χαρών, οι οποίες χρειάζονται όχι απλώς διορθωτικές παρεμβάσεις, αλλά πλήρη ανακατασκευή, για να γίνουν περισσότερο κατάλληλες και φιλικές προς τους μικρούς χρήστες.

Τα πενιχρά οικονομικά του δήμου ανάγκασαν τον ΟΝΑ να στραφεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς μάλιστα η ανακατασκευή παιδικών χαρών που δεν πληρούν τις προδιαγραφές είναι επιβεβλημένη από τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2012. Η διοίκηση του Οργανισμού απευθύνεται κυρίως σε εταιρείες γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και σε άλλες, οι δραστηριότητες των οποίων απευθύνονται σε παιδιά, ζητώντας τους να αναλάβουν την υιοθεσία (δηλαδή τη χρηματοδότηση της ανακατασκευής) παιδικών χαρών που λειτουργούν πλημμελώς. Οι εταιρείες που θα επενδύσουν στην υιοθεσία, θα μπορούν να διαφημίσουν το προϊόν τους σε κάποιο σημείο της παιδικής χαράς.

«Ηδη κάποια επιχείρηση έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και αισιοδοξούμε ότι το πρόγραμμα θα προχωρήσει. Υπάρχουν 63 από τις 132 παιδικές χαρές της Αθήνας οι οποίες πρέπει να ξαναφτιαχτούν, ώστε να πληρούν τα κριτήρια που έχει θέσει ο ΕΛΟΤ», εξηγεί στην «Κ» η πρόεδρος του ΟΝΑ, κ. Παναγιώτα Ψαράκη.

Υπολογίζεται ότι το κόστος ανακατασκευής θα κυμανθεί από 30.000 έως 100.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος του χώρου. Για να θεωρηθεί κατάλληλη μια παιδική χαρά θα πρέπει να διαθέτει ξύλινα όργανα και πλαστικά τμήματα αντί για σιδερένια, ενώ τα τσιμεντένια δάπεδα θα πρέπει να αντικατασταθούν από ειδικό λάστιχο για να αποφεύγονται τυχόν τραυματισμοί των παιδιών από πτώσεις.

Μέχρι στιγμής, πάντως, πολλές από τις παιδικές χαρές της Αθήνας μεταμορφώνονται τα βράδια σε «ενήλικες λύπες», καθώς γίνονται έρμαια βανδαλισμών αλλά και χώροι φιλοξενίας τοξικομανών. Οι εικόνες που αντικρίζουν τα συνεργεία του ΟΝΑ όταν καλούνται να καθαρίσουν το πρωί μία παιδική χαρά είναι συχνά απογοητευτική. «Ιδιαίτερα σε παιδικές χαρές του κέντρου, αλλά και του 6ου διαμερίσματος, έχουμε διαπιστώσει τρομερές ζημιές. Μάλιστα έχουμε βρει και μερικώς καμένες παιδικές χαρές, όπως για παράδειγμα στην Γκράβα», επισημαίνει η κ. Ψαράκη.

Ωστόσο, γίνονται κατά τόπους προσπάθειες, που συναντούν την ανταπόκριση του κόσμου. Σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Αθηναίων με την ανοιχτή κοινότητα πολιτών «Αtenistas» σε παιδική χαρά κοντά στην πλ. Αττικής, οι γονείς αρχικά είχαν ζητήσει από τον ΟΝΑ να κλείσει εντελώς η παιδική χαρά. «Εδώ δεν παίζουν τα παιδιά μας, αλλά παίρνουν τη δόση τους τοξικοεξαρτημένοι» διαμαρτυρήθηκαν. Μετά την εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 80 παιδιά, που ζωγράφισαν πώς θα ήθελαν να είναι η γειτονιά τους, ενώ η ομάδα των Αtenistas φρόντισε για τη βελτίωση της όψης της παιδικής χαράς, οι γονείς άλλαξαν γνώμη και ζήτησαν να ενισχυθεί η φύλαξη του χώρου, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί.

Ο δήμος εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει και η «επίμαχη» παιδική χαρά στον Αγ. Παντελεήμονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου