Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Δραστηριότητα: Ρίζες και βλαστάρια

Μ' αυτή τη δραστηριότητα, το παιδί σας μπορεί να παρατηρήσει τη θαυμαστή ανάπτυξη μιας ρίζας μέσα στο σπίτι σας.
Πάρτε μια πατάτα και περάστε στη μέση τρεις οδοντογλυφίδες, από τρεις πλευρές. Οι οδοντογλυφίδες χρειάζονται για να στηρίξετε την πατάτα σε ένα ποτήρι γεμάτο νερό. Το μισό περίπου τμήμα της πατάτας είναι βυθισμένο στο νερό. Γύρω στη μια βδομάδα, η πατάτα αρχίζει να βγάζει ριζούλες μέσα στο ποτήρι. Στο επάνω τμήμα της που βρίσκεται στον αέρα μεγαλώνουν βλαστάρια. Μπορείτε να κάνετε ακριβώς το ίδιο με το κουκούτσι του αβοκάντο. Απλά, φροντίστε να αφήσετε έξω από το νερό το μυτερό μέρος του κουκουτσιού. Οι ρίζες μεγαλώνουν συνεχώς και απλώνονται προς τα κάτω, ενώ τα βλαστάρια με τα φύλλα μεγαλώνουν από το κέντρο προς τα πάνω: η φύση σε μικρογραφία.
Τέλος, μπορείτε να μεγαλώσετε ρίζες και βλαστάρια από ανανά (κλαδεύετε μόνο λίγο την κορυφή και βυθίζετε τη βάση σε ένα μπολ με νερό).
Όποιο φρούτο ή λαχανικό και να διαλέξετε χρησιμοποιήστε αυτή τη δραστηριότητα για να εξηγήσετε στο παιδί σας πώς οι ρίζες απορροφούν νερό για να αναπτυχθεί το φυτό και συγχρόνως το συγκρατούν στο έδαφος. Αλλά μην επιμείνετε πολύ στο εκπαιδευτικό μέρος' οι πατάτες, το αβοκάντο και ο ανανάς, μιλούν από μόνα τους. Αφήστε τα παιδιά να τα παρατηρήσουν.

Πηγή: Μπένετ, Σ., Μπένετ Ρ. (1996), "365 μέρες χωρίς τηλεόραση: δημιουργικές ιδέες για σας και το παιδί σας" Στηβ και Ρουθ Μπένετ, εκδόσεις Καστανιώτη, σελ. 269 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου