Κατάλληλα για την ηλικία τους και με την απαραίτητη σήμανση θα πρέπει να είναι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που θα αγοράσουν γονείς και νονοί στα παιδιά ενόψει Πάσχα. Οι ειδικοί μάλιστα συνιστούν να έχει προηγηθεί και μία δοκιμή των παιχνιδιών από ενηλίκους προκειμένου να αποφευχθούν οι... δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς και συμφωνία με το παιδί για το πότε και για πόση ώρα επιτρέπεται να παίζει με το συγκεκριμένο παιχνίδι.
Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Γιώργος Κορμάς, τα παιδιά εύκολα εμφανίζουν συμπτώματα εθισμού: «Ηδη στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας, τονίζει, παρακολουθούμε εκατό παιδιά που έχουν εμφανίσει συμπτώματα εθισμού, ενώ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι έφηβοι μεταξύ 14 και 16 ετών περνούν ώρες ολόκληρες παίζοντας ηλεκτρονικό πόκερ μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης». Ωστόσο, συμπτώματα εθισμού εμφανίζουν πολλά παιδιά και με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η επιλογή των οποίων αποτελεί συχνά γρίφο για τους γονείς.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, αυτό το οποίο κυρίως θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι τα παιχνίδια που θα επιλέξουν να έχουν χαρακτηριστεί με το σύστημα PEGI, το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (Pan European Game Information). Είναι το πρώτο πανευρωπαϊκό σύστημα αποτίμησης των ορίων ηλικίας για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα βιντεοπαιχνίδια και εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες 29 ευρωπαϊκές χώρες.
Αναλυτικά, το σύστημα προβλέπει την κατάταξη του παιχνιδιού σε πέντε ηλικιακές ομάδες: 3+, 7+, 12+, 16+, 18+ αλλά και τον χαρακτηρισμό του περιεχόμενου (αν υπάρχει άμεση ή έμμεση αναφορά σε ναρκωτικά, χυδαία γλώσσα, διακρίσεις, φόβος, τζόγος, σεξ, βία).
Για τα online παιχνίδια, εφαρμόζεται επιπλέον το PEGI Online. Πρόκειται για ένα εικονίδιο, το οποίο υπάρχει στην ιστοσελίδα ενός online παιχνιδιού, προκειμένου να γνωρίζουν οι χρήστες ότι αυτό πληροί κάποιες προϋποθέσεις σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών και ότι δεν περιλαμβάνει παράνομο ή προσβλητικό υλικό.
Επτά οδηγίες για σωστή επιλογή
Τα «πρέπει» και τα «απαγορεύεται»
Αναζητάτε πάντα την ηλικιακή ταξινόμηση στη συσκευασία ενός παιχνιδιού ή μέσω της μηχανής αναζήτησης στην ιστοσελίδα www.pegi.gr.
Προσπαθήστε να καθορίζετε από πριν ποια παιχνίδια, για πόση ώρα και πότε μπορούν να παίζουν τα παιδιά σας. Αν δεν συμφωνούν, εξηγήστε τους λόγους της απόφασής σας.
Αναζητήστε μια σύνοψη ή μια κριτική παρουσίαση περιεχομένου του παιχνιδιού ή ακόμα καλύτερα παίξτε το οι ίδιοι πρώτα.
Παίζετε παιχνίδια βίντεο με τα παιδιά σας, παρακολουθείτε τα όταν παίζουν και συζητήστε μαζί τους γι' αυτά. Εξηγήστε τους γιατί ορισμένα παιχνίδια δεν είναι κατάλληλα.
Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να επικοινωνούν και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους από τα παιχνίδια και να κάνουν συγκρίσεις με τις καταστάσεις της πραγματικής ζωής.
Εχετε υπόψη ότι τα online παιχνίδια μερικές φορές επιτρέπουν τη λήψη επιπλέον λογισμικού, το οποίο μπορεί να τροποποιήσει το περιεχόμενο του παιχνιδιού και επακόλουθα την ηλικιακή του ταξινόμηση.
Τα online παιχνίδια συνήθως παίζονται σε διαδικτυακές κοινότητες, όπου απαιτείται η αλληλεπίδραση των παικτών με άγνωστους συμπαίκτες. Πείτε στα παιδιά σας να μη δίνουν προσωπικά στοιχεία τους και αναφέρετε τυχόν ανάρμοστες συμπεριφορές.
Πηγή: Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου