Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Πρόσωπα: Βάιος Κουρκάκης

Συζητώντας για πρώτη φορά με τον Βάιο Κουρκάκη, και πριν ακόμη τελειώσεις ένα φλιτζάνι καφε, διαπιστώνεις πως θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός παππούς ή ο σοφός θείος που θα έκανε τα παιδιά να κρέμονται από τα χείλη του.

Για όσους τον ξέρουν καλύτερα, όμως, τους φίλους και συντοπίτες του, στην Καρδίτσα, ο 60χρονος δάσκαλος με τον απίστευτο αυθορμητισμό και το βιβλιαράκι, στο οποίο συνεχίζει μετά μανίας εδώ και χρόνια να σημειώνει για να τον βοηθήσει ενδεχομένως στην κοινωνία, είναι ακόμη ένα παιδί γεμάτο πείσμα και όνειρα. Άλλωστε το λέει κι ο ίδιος: «Δύο τρόποι υπάρχουν για να πας μπροστά, ο θυμός και τ’ όνειρο». Παρ’ όλα αυτά, συμπληρώνει ότι δεν θα είχε κάνει τίποτα μέχρι σήμερα εάν δεν ήταν «σαν το στάχυ γεμάτο, που περιμένει υπομονετικά τον θερισμό». Ως γνωστό, το στάχυ το άδειο το παίρνει ο άνεμος.

Και όντως, περίμενε αρκετά χρόνια ο Βάιος Κουρκάκης για να καρποφορήσει η επένδυση που έκανε, αναλαμβάνοντας την αποκλειστική αντιπροσωπία των οικολογικών παιχνιδιών της Plan Toys για την Ελλάδα και την Κύπρο. Το πείσμα του όμως περίσσευε και εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι τα κατάφερε. Όπως έγινε κι όταν το 1991 πήγε χωρίς να γνωρίζει ούτε μιαλέξη αγγλικά στη διεθνή έκθεση παιχνιδιών στη Νυρεμβέργη και έπεισε τον Ταϊλανδό Vitool Viraponsavan ιδρυτή της εταιρίας Plan Toys- να τον εμπιστευτεί.

Πρότυπο κατάστημα
Πριν απ’ την κίνησή του να φέρει την Plan Toys στη χώρα μας, ο Βάιος Κουρκάκης- που γεννήθηκε το 1951 στο <γεωργικό (Τσαούση) Καρδίτσας και έκτοτε ζει και προκόβει στην πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, χωρίς να έχει διανοηθεί ποτέ να μετακομίσει στην Αθήνα- είχε ανοίξει το πρώτο σύγχρονο βιβλιοπωλείο που λειτουργούσε και ως αναγνωστήριο, με ιδιαίτερη έμφαση στους παιδικούς τίτλους. Αν και του είχε έρθει διορισμός ως δάσκαλος σ’ ένα χωριό της Γορτυνίας, δεν τον αποδέχθηκε και στην ουσία δεν μπήκε σε τάξη.

Το βιβλιοπωλείο του στην οδό Καραϊσκάκη ήταν ο πρώτος χώρος πώλησης των ξύλινων οικολογικών παιχνιδιών, ώσπου το 2005 άνοιξε ένα πρότυπο κατάστημα αποκλειστικά με προϊόντα της Plan Toys στην Καρδίτσα. Ήδη μέχρι τότε, μέσω διάφορων έξυπνων δράσεων, το δίκτυο των συνεργατών του στο λιανεμπόριο είχε μεγαλώσει αρκετά, ενώ σήμερα φτάνει στα 150 σημεία πώλησης Plan Toys, κυρίως σε αστικά κέντρα.

Πέρα από την Κύπρο, το 2008, γίνεται αποκλειστικός αντιπρόσωπος και για τη Σερβία, ενώ έχει βάλει πλώρη και για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Πίστη στους μικρούς

Οι δουλειές απ’ ό,τι φαίνεται πάνε καλά, αφού όλως παραδόξως ούτε η κρίση έχει επηρεάσει τις πωλήσεις. Μάλιστα, με την ιδιόκτητη, υπερσύγχρονη αποθήκη 2.000 τ.μ. εξυπηρετεί τις συνεχώς αυξανόμενες παραγγελίες από έναν μεγάλο αριθμό καταστημάτων παιχνιδιών σε όλη τη χώρα, αλλά και μεγάλων λιανεμπορικών αλυσίδων, βιβλιοπωλείων, πωλητηρίων μουσείων κλπ. Ήδη η Plan Toys βρίσκεται στα καταστήματα Public, στην αλυσίδα των αδελφών Χόντου, σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, όπως το “Costa Navarino” στην Πύλο, στα hypermarket της Σκλαβενίτης, ενώ επόμενος σταθμός είναι τα τέσσερα βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκης.

Παρ’ ότι η κοινή λογική λέει πως στην επιτυχία μιας επιχείρησης ένα εκτεταμένο δίκτυο είναι βασικό συστατικό, ο Βάιος Κουρκάκης επιλέγει με πολύ εκλεπτυσμένα κριτήρια τους συνεργάτες του. Και μάλιστα ως άνθρωπος με λιγοστές ανάγκες, που ευχαριστιέται πίνοντας τσίπουρο και τραγουδ΄ντας ρεμπέτικα με τους φίλους του σε μικρά κουτούκια της Καρδίτσας, θέλει να υπάρχει ισορροπία, δίνοντας δηλαδή και τις ίδιες ευκαιρίες στους μικρότερους.

Με 300 κωδικούς, τα πρωτοποριακά εκπαιδευτικά παιχνίδια της Plan Toys κατασκευάζονται από μη τοξικά, φυσικά υλικά, όπως το ργανικό καουτσουκόδεντρο, με στόχο καθώς τα παιδιά παίζουν και μαθαίνουν να έρχονται κοντά στη φύση. Μάλιστα, η εκπαιδευτική αξία των παιχνιδιών της εταιρείας, που αναπτύσσεται σε 65 χώρες ανά τον κόσμο, έχει αναγνωριστεί από τους πιο αξιόλογους οργανισμούς βραβείων, όπως το Parent’s Choice Award και το Oppenheim Toy Portfolio Award.

Ακριβώς σ’ αυτήν την οικολογική διάσταση, σε συνδυασμό με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα των παιχνιδιών, βασίζει τη μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας ο Καρδιτσιώτης πρώην δάσκαλος, έχοντας θέσει στόχο να ανοίξει κατ’ αρχάς ένα πρότυπο κατάστημα στην Αθήνα, όπου τα παιδιά θα μπορούν να παίξουν και ταυτόχρονα να μάθουν για τη φύση. Ήδη στην επιχείρηση έχει μπει η μεγάλη του κόρη, ενώ οσονούπω ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί και η μικρή.

Επιπλέον, παράλληλα με την ανάπτυξη της Plan Toys, ο Βάιος Κουρκάκης φιλοδοξεί να προωθήσει την έτερη δρστηριότητά της, το καινοτόμο εκπαιδευτικό σύστημα Plan Education για παιδιά 3 έως 8 ετών. Χρησιμοποιώντας παιχνίδια, σχήματα, εικόνες και μια ποικιλία από διάφορα κομμάτια και φιγούρες, η Plan Education προσφέρει στο δάσκαλο ό,τι χρειάζεται για να επικοινωνεί και να υποστηρίζει τις βασικές ικανότητες των νεαρών μαθητών στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Η ύλη περιλαμβάνει μαθηματικά, γλώσσα, επιστήμη, κατασκευές, ενώ παράλληλα αναπτύσεει τις σωματικές και κοινωνικές ικανότητες του παιδιού.

Της Ξανθής Γούναρη όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ο Κόσμος του Επενδυτή, 26-27/02/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου