Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ευτυχισμένοι οι ασθενείς με «σύνδρομο εγκλεισμού»


Τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από το λεγόμενο «σύνδρομο εγκλεισμού» είναι ευτυχισμένα, συμπεραίνει νέα έρευνα Γάλλων επιστημόνων. Το σύνδρομο «παγιδεύει» τον άνθρωπο στο σώμα του και ενώ είναι ικανός να σκεφτεί, δεν μπορεί να κινηθεί ή να μιλήσει. 


Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 65 ανθρώπους έδειξε ότι το 72% των ασθενών είναι ευτυχισμένοι ενώ μόλις το 7% θα ήθελε να αυτοκτονήσει. Οι συμμετέχοντες, από τη Γαλλική Εταιρεία για το Σύνδρομο Εγκλεισμού, απαντούσαν στην επιστημονική ομάδα ανοιγοκλείνοντας τα βλέφαρά τους ή κινώντας τα μάτια τους. 

Η πλειοψηφία των ασθενών, το 72%, δήλωσε ευτυχισμένη ενώ το 68% είπε ότι «δεν έκανε ποτέ αυτοκτονικές σκέψεις». Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερο ήταν το διάστημα, που οι ασθενείς έπασχαν από το σύνδρομο τόσο πιθανότερο ήταν να είναι ευτυχισμένοι. «Προτείνουμε οι ασθενείς, που ανέπτυξαν το σύνδρομο πρόσφατα να ενημερώνονται ότι με την κατάλληλη φροντίδα θα έχουν ελπίδα να ζήσουν μία ευτυχισμένη ζωή. Κατά την άποψή μας, τα αιτήματα για ευθανασία θα πρέπει γίνονται δεκτά μόνο όταν έχει δοθεί στους ασθενείς η ευκαιρία να φθάσουν σε μία σταθερή κατάσταση υποκειμενικής ευεξίας». 

Ο δρ. Άντριαν Όουεν του Κέντρου Εγκεφάλου και Νου του πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, είπε: «Πρόκειται για μία πολύ σημαντική έρευνα με ένα ξεκάθαρο μήνυμα - δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εικάζουμε το πώς είναι να βρίσκεται κανείς σε αυτή την κατάσταση. Οι περισσότεροι από εμάς αισθάνονται ότι μία τέτοια ζωή δεν έχει νόημα, αλλά η έρευνα δείχνει ότι δεν συμβαίνει αυτό. Με βάση τα αποτελέσματα, δεν είναι σοφό να κάνουμε υποθέσεις για την πνευματική κατάσταση αυτών των ανθρώπων». 

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο της επιθεώρησης British Medical Journal.

Πηγή: Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου