Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Οι κρατικές μονάδες πρόνοιας έχουν μετατραπεί σε άσυλα ενηλίκων

Tο όνειδος της Λέρου αναβιώνει στα μικρά ιδρύματα της Πρόνοιας. Eκθεση ενός κρατικού φορέα, του Eθνικού Kέντρου Kοινωνικής Aλληλεγγύης, αποκαλύπτει το τεράστιο κενό στον τομέα της παιδικής προστασίας, αφού οι κρατικές μονάδες πρόνοιας έχουν μετατραπεί σε άσυλα ενηλίκων και αδυνατούν να φιλοξενήσουν ακόμη και παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο (περισσότερα εδώ).

Παιδιά σε κίνδυνο ή παιδιά με αναπηρία φιλοξενούνται σε δομές μη κυβερνητικών - εθελοντικών οργανώσεων, που σε αρκετές περιπτώσεις στερούνται και της τυπικής άδειας λειτουργίας.
«Τα τελευταία χρόνια», αναφέρεται στην έκθεση, «έχουν αυξηθεί ραγδαία οι εθελοντικοί και μη κυβερνητικοί φορείς που λειτουργούν δομές προστατευμένης φιλοξενίας και αποκατάστασης παιδιών, χωρίς να υπάρχουν επαρκές θεσμικό πλαίσιο, προδιαγραφές λειτουργίας κι ένα σύστημα διαρκούς παρακολούθησης και αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν. Ενα ανεξέλεγκτο και αδιαφανές περιβάλλον, που δεν δίνει τη δυνατότητα διασφάλισης του συμφέροντος των παιδιών που φιλοξενούνται σε φορείς, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις, στερούνται και της τυπικής άδειας λειτουργίας» (περισσότερα εδώ).








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου