Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Φτιάξτε αυστηρούς νόμους για τα όπλα - όπως και για τα παιχνίδια

Ο Τζάρεντ Λόφνερ θεωρείτο πνευματικά ασταθής για να πάει στο κοινοτικό κολέγιο. Τον απέρριψαν από τον Στρατό. Αλλά να αγοράσει ένα όπλο Glock και γεμιστήρα 33 φυσιγγίων; Κανένα πρόβλημα. Προκειμένου να προστατέψουμε το κοινό εφαρμόζουμε κανόνες για τα αυτοκίνητα, τα παιχνίδια και τα φάρμακα. Επομένως, απλά ως θέμα δημόσιας υγείας, δεν θα έπρεπε να λάβουμε μέτρα για να μειώσουμε τα θύματα της εγχώριας βιομηχανίας όπλων; Κοιτάξτε, είμαι ένα αγροτόπαιδο από το Όρεγκον που ως δώρο για τα 12α γενέθλιά μου πήρα ένα τουφέκι διαμετρήματος 22 χιλιοστών.

Ακόμη χρησιμοποιοώ όπλα κατά καιρούς όταν επισκέπτομαι την οικογενειακή φάρμα και καταλαβαίνω γιατί σε κάποιον μπορεί να τους αρέσουν: έχουν πλάκα. Είναι επίσης αλήθεια ότι οι πρωτευουσιάνοι υπερβάλουν μερικές φορές όσον αφορά την επικινδυνότητα των όπλων. Οι συγγραφείς του Freakonomics σημειώνουν ότι ένα σπίτι με πισίνα είναι πολύ πιο επικίνδυνο για τα μικρά παιδιά από ένα σπίτι με όπλο. Λένε ότι ένα παιδί πνίγεται κάθε χρόνο για κάθε 11.000 πισίνες, αλλά ένα παιδί σκοτώνεται από πυροβολισμό για κάθε ένα εκατομμύριο και πλέον όπλα. Τα όπλα όμως είναι πολύ πιο θανατηφόρα για την Αμερική γιατί απλά υπάρχουν πάρα πολλά. Υπάρχουν περίπου 85 όπλα ανά 100 κατοίκους στις Ηνωμένες Πολιτείες και δείχνουμε μία ιδιαίτερα προτίμηση στα πιστόλια. Μόνο στην Υεμένη έχω δει περισσότερους οπλισμένους ανθρώπους από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από το περιστατικό στη Τουσόν, έχουν χάσει τη ζωή τους από όπλα περισσότεροι από 320 άνθρωποι. Κάθε ημέρα περίπου 80 άνθρωποι σκοτώνονται από όπλα και πολλοί περισσότεροι τραυματίζονται. Οι πωλήσεις όπλων αυξήθηκαν κατά 60% τη Δευτέρα στην Αριζόνα, αφού οι κάτοικοι έσπευσαν να προλάβουν τυχόν νόμους που περιορίζουν την οπλοκατοχή. Συχνά οι άνθρωποι αγοράζουν όπλα για να αισθάνονται πιο ασφαλείς. Τα στοιχεία δείχνουν όμως ότι τα πυροβόλα όπλα βάζουν σε κίνδυνο τα άτομα που τα χρησιμοποιούν.

Επιπλέον η πιθανότητα ένα όπλο να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αποτραπεί μία εισβολή στο σπίτι είναι ελάχιστη και το να καλέσει κανείς την Αστυνομία είναι πολύ πιο αποτελεσματικό. Στην Αμερική, τα παιδιά έχουν 11 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από δυστύχημα με όπλο σε σχέση με άλλα ανεπτυγμένα κράτη. Τί μπορεί να γίνει λοιπόν; Ρώτησα τον καθηγητή του Χάρβαρντ Ντέιβιντ Χέμενγουεϊ: 1) Να περιορίσουμε την αγορά όπλων σε μία τον μήνα ανά άτομο προκειμένου να μειωθεί το λαθρεμπόριο. 2) Να πιέσουμε για περισσότερα πρότυπα ασφαλείας στα όπλα. 3) Να βελτιώσουμε το σύστημα ελέγχου και να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Καναδά που επιβάλλει μία περίοδο αναμονής 28 ημερών για αγορά όπλου.Τη Τετάρτη το Κογκρέσο πλημμύρισε από ομιλίες προς τιμήν των θυμάτων της Τουσόν. Η καλύτερη επιμνημόσυνη δέηση θα ήταν να εφαρμόσουμε για τα όπλα αντίστοιχους κανονισμούς όπως για τα οχήματα ή τα παιχνίδια.

Πηγή: Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου