Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ένας χρόνος φυλάκιση με τριετή αναστολή για... παιδαγωγικούς λόγους.

Σε μια πρωτοφανώς άδικη καταδικαστική απόφαση κατέληξε χθες το βράδυ το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Γιαννιτσών κατά των 40 καθηγητών του 2ο Λυκείου Γιαννιτσών, οι οποίοι κατηγορούνταν γιατί δέχθηκαν εκπρόθεσμα δικαιολογητικά για απουσίες 4 μαθητών, οι δύο εκ των οποίων αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας. Η ποινή τους είναι ένας χρόνος φυλάκιση με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος. Μαζί με τους καθηγητές καταδικάστηκαν 3 ιατροί για έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού, ένας γονέας ως ηθικός αυτουργός στην υπόθεση της έκδοσης των πιστοποιητικών, καθώς και ο προϊστάμενος του Γραφείου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του πρώην διευθυντή του σχολείου Μιχαήλ Λούση, ο οποίος ήταν και αυτός που στράφηκε εναντίον όλων.
Η ιστορία αυτή ξεκίνησε πριν από δύο περίπου χρόνια, όταν ο τότε διευθυντής του σχολείου και νυν σύμβουλος Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας μήνυσε ολόκληρο τον σύλλογο καθηγητών για αλλοίωση βαθμολογίας και για το γεγονός ότι δέχτηκαν εκπρόθεσμα δικαιολογητικά για 4 μαθητές που είχαν ξεπεράσει το όριο των απουσιών. Η απόφαση για τα παραπάνω πάρθηκε τότε με τη σύμφωνη γνώμη όλων των καθηγητών του συλλόγου, οι οποίοι έκριναν ότι θα έπρεπε να δεχθούν τα ιατρικά δικαιολογητικά παρά την πάροδο του δεκαπενθημέρου, του επιτρεπτού νομικά ορίου για την κατάθεσή τους, εξαιτίας των σοβαρών κοινωνικών και προσωπικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι μαθητές. Εξάλλου αυτό συνιστά πάγια πρακτική των καθηγητών που λαμβάνει υπόψη της την καθημερινότητα τόσο των σχολείων όσο και των οικογενειών των μαθητών. Να σημειωθεί ότι ένας από τους τέσσερις μαθητές πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και έχει 80% αναπηρία, ενώ ο δεύτερος από αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί δυσκαμψία. Η απόφαση του διευθυντή να «κόψει» τους τέσσερις μαθητές και επομένως να αφήσει δύο από αυτούς στάσιμους για δεύτερη χρονιά στην ίδια τάξη προκάλεσε από εκείνη τη στιγμή την αντίδραση των μαθητών του σχολείου, των γονιών, αλλά και της τοπικής ΕΛΜΕ. Στην εξέλιξη αυτή παρενέβη τότε και ο προϊστάμενος του Γραφείου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος κατηγόρησε τον διευθυντή για το ότι δεν έδειξε πνεύμα συνεργασίες και υπευθυνότητας και τον απέπεμψε από πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Μετά από τη μήνυση του πρώην διευθυντή, ολόκληρος ο σύλλογος των καθηγητών, οι ιατροί που εξέδωσαν τα πιστοποιητικά, οι γονείς δύο μαθητών και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας σύρθηκαν στα δικαστήρια σε μια δίκη που ξεκίνησε στις 9 Δεκεμβρίου, κράτησε ένα μήνα και αναστάτωσε όλη την πόλη των Γιαννιτσών. Για ένα μήνα περίπου, το 2ο Γενικό Λύκειο δεν λειτουργούσε κανονικά, γιατί σχεδόν όλοι οι καθηγητές ήταν υπόδικοι και έπρεπε να παρίστανται στις 12 συνολικά συνεδριάσεις του δικαστηρίου!

Το δικαστήριο, όμως, χθες, αποφάσισε να ακολουθήσει το γράμμα του νόμου και όχι το παιδαγωγικό κριτήριο των καθηγητών καταλήγοντας σε μια βαρύτατη και χωρίς προηγούμενο ποινή. Όπως δηλώνει ο Παναγιώτης Χατζημωησιάδης, ένας εκ των καταδικασθέντων εκπαιδευτικών, «η άδικη αυτή απόφαση δημιουργεί νέα δεδομένα για το σχολείο, που αφορούν το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου, ο οποίος πλέον θα αναγκάζεται να εφαρμόζει λύσεις που θα τηρούν το γράμμα του νόμου και όχι το αίσθημα του δικαίου. Η ηγεσία του υπουργείου θα πρέπει να τοποθετηθεί στο αν επιθυμεί ένα σχολείο - στρατοδικείο ή ένα σχολείο που θα είναι συνεπές με την παιδαγωγική διάσταση του προγράμματός του.»

Οι ιατροί θεωρούν επίσης την απόφαση αυτή πέρα για πέρα άδικη, διότι πέρασαν από την ΕΔΕ που διενήργησε ο Ιατρικός Σύλλογος και αθωώθηκαν και οι τρεις. Όπως δηλώνουν «δεν είναι δυνατόν οι δικαστές να γνωρίζουν ή να γνωματεύουν καλύτερα από τους ιατρούς σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς των».

Η Β' ΕΛΜΕ Πέλλας, η οποία βρισκόταν στο πλευρό των καθηγητών καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί τρίωρη στάση εργασίας. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς την απόφαση του δικαστηρίου δεν λειτούργησε σήμερα κανένα σχολείο στα Γιαννιτσά, ενώ περίπου 1.500 μαθητές έκαναν πορεία έξω από τα δικαστήρια.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΟΥΛΗΜΕΝΗ (Αυγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου