Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Η κρίση επηρρεάζει και τα... παιδιά!


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΥΛΙΝΑ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΥ


Μαχαίρι στις θεραπείες και στη βοήθεια σε άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας βάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία το τελευταίο εξάμηνο. Τα ταμεία εγκρίνουν όλο και λιγότερες δαπάνες για τις αναγκαίες θεραπείες για τα άτομα αυτά, όπως επισημαίνει στον «Α» η Ουρανία Βενετούλια, παιδοψυχίατρος στην Ιατροπαιδαγωγική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών.

«Το τελευταίο εξάμηνο έχουν γίνει πάρα πολλές περικοπές σε όσα εγκρίνουν τα ταμεία. Μέχρι τώρα ένα παιδί ή ένας έφηβος ερχόταν σε εμάς και το ταμείο του ενέκρινε, για παράδειγμα, τις λογοθεραπείες. Πλέον, δεν εγκρίνονται ούτε οι λογοθεραπείες, ούτε η ειδική ψυχική βοήθεια. Και να φανταστείτε ότι το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των παιδιών που ζητούν βοήθεια έχει διπλασιαστεί», τονίζει η ίδια.

Η αύξηση του αριθμού των παιδιών και των εφήβων που επισκέπτονται το κέντρο συνδέεται στενά με την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα τον τελευταίο χρόνο. Αφενός, οι γονείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε κάποιον ιδιώτη γιατρό και από την άλλη η ψυχική υγεία των παιδιών μπορεί να επηρεαστεί από την οικονομική πίεση που βιώνουν οι γονείς τους. «Υπάρχουν παιδιά που επηρεάζονται πολύ ψυχικά από την κακή οικονομική κατάσταση των γονιών τους. Έχουμε δει παιδιά αγχωμένα και ανασφαλή εξαιτίας της πίεσης των γονέων. Τα παιδιά αυτά δεν μπορούν πια να πάνε στο Ιατροπαιδαγωγικό Τμήμα του ΙΚΑ, αφού δεν τους δίνει πλέον γνωματεύσεις. Γενικότερα, έχουν μειωθεί τα κέντρα που δίνουν τέτοιες γνωματεύσεις», σημειώνει.

Υποστελεχωμένα κέντρα
Ο Κώστας Κατσιγιαννόπουλος, ψυχίατρος και επιστημονικός συνεργάτης της Β' Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής ΑΠΘ, εξηγεί ότι οι δομές ψυχικής υγείας τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην υπόλοιπη χώρα είναι υποστελεχωμένες και αντιμετωπίζουν ελλείψεις. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα έχει δεσμευτεί στην ΕΕ ότι μέσα στην πενταετία θα λειτουργήσουν ψυχιατρικές κλινικές σε όλα τα γενικά νοσοκομεία. «Δυστυχώς, δεν υπάρχει ευρύ φάσμα πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας. Επίσης, σε πάρα πολλές επαρχιακές πόλεις δεν υπάρχουν καν κέντρα ψυχικής υγείας, όπως στη Βέροια και την Εδεσσα. Οσο απομακρυνόμαστε από τα αστικά κέντρα τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα. Δεν υπάρχουν κινητές μονάδες υπαίθρου, ούτε κέντρα ειδικής αγωγής», τονίζει ο κ. Κατσιγιαννόπουλος. Με την ψυχική υγεία να αποτελεί ακόμη θέμα ταμπού, οι περισσότεροι δυσκολεύονται ή και καθυστερούν αρκετά να επισκεφτούν έναν ειδικό. «Ακόμη πιο δύσκολα θα το πει κάποιος στους φίλους του. Θα προσπαθήσει να το εξωραΐσει, να το λειάνει. Δε θα χρησιμοποιήσει τη λέξη ''ψυχίατρος'', θα πει ότι πηγαίνει σε ψυχολόγο ή σε κάποιον σύμβουλο. Ακόμη αρκετοί πιστεύουν ότι για να πας σε ψυχίατρο, πρέπει να είσαι ''τρελός''. Δεν σκέφτονται ότι πηγαίνει επειδή έχει άγχος ή κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, ειδικά μάλιστα αυτήν την περίοδο όπου η κρίση αυξάνει τις αγχώδεις διαταραχές και την κατάθλιψη», ξεκαθαρίζει ο κ. Κατσιγιαννόπουλος. Οι ειδικοί επισημαίνουν μάλιστα ότι η κατάθλιψη είναι μια πάθηση που χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση όπως η υπέρταση ή ο σακχαρώδης διαβήτης.
Αύξηση στα φάρμακα
Σχετική αύξηση στην προσέλευση ατόμων στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Κεντρικού Τομέα παρατηρεί και ο ψυχίατρος στο κέντρο, Παύλος Βασιλειάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει επίσης και μια αύξηση στη λήψη φαρμάκων. «Υπάρχει αύξηση στα φάρμακα. Εχουν βγει καινούργια αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά φάρμακα, τα οποία έχουν λιγότερες παρενέργειες. Η τακτική μας βέβαια είναι να δίνουμε φάρμακα μονάχα όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο».

Πηγή : Η κρίση επηρρεάζει και τα... παιδιά!, Αγγελιοφόρος, Σάββατο 9/10/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου