Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

«Παίζω-μαθαίνω-δημιουργώ» στο ΜΜΣΤ

Για όγδοη συνεχή χρόνια ξεκινούν και φέτος τα εκπαιδευτικά εργαστήρια «Παίζω-Μαθαίνω-Δημιουργώ», τα οποία απευθύνονται σε παιδιά 4-11 ετών και αποτελούν το πολυπληθέστερο και πιο δυναμικό τμήμα της μουσειοπαιδαγωγικής δραστηριότητας του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, τηλ.: 2310-240002, http://www.mmca.org.gr/.

Τα παιδιά, χωρισμένα πάντα σε ολιγομελή τμήματα με κριτήριο την ηλικία τους, παρακολουθούν ένα πλήρες μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα, υπό την καθοδήγηση έγκυρων επιστημόνων, αποφοίτων Παιδαγωγικών, Εικαστικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων ή Τμημάτων Ιστορίας της Τέχνης με εξειδικευμένους μεταπτυχιακούς τίτλους στη μουσειακή εκπαίδευση. Στόχοι του προγράμματος είναι τα παιδιά να ψυχαγωγηθούν, να ξεδιπλώσουν τις δημιουργικές τους ικανότητες και να κοινωνικοποιηθούν, δημιουργώντας τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. Το μουσείο δεν επιδιώκει να γίνει φυτώριο καλλιτεχνών, αντίθετα θέτει σε προτεραιότητα την άσκηση της κριτικής σκέψης για την τέχνη, τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία και τον ρόλο του μουσείου ως θεσμού απόκτησης πολιτισμικών εφοδίων.

Επέκταση των παραπάνω εργαστηρίων αποτελεί το πρόγραμμα «Computer Art» για παιδιά 11, 12 και 13 ετών. Αξιοποιώντας τις αναρίθμητες δυνατότητες του κόσμου των υπολογιστών το πρόγραμμα παρέχει στα παιδιά τη δυνατότητα να συνεχίσουν «να παίζουν, να μαθαίνουν και να δημιουργούν» χρησιμοποιώντας ... ψηφιακά πλέον εργαλεία! Διατηρώντας μια συνεχή επαφή με τα έργα των εκθέσεων του μουσείου και διευρύνοντας τις δυνατότητες της εικαστικής τους έκφρασης τα νεαρά παιδιά, με την καθοδήγηση καλλιτεχνών, εξοικειώνονται με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, σκέφτονται και τοποθετούνται απέναντι σε εκφράσεις του σύγχρονου οπτικού πολιτισμού.

Φέτος για δεύτερη χρονιά υλοποιείται και το πρόγραμμα «Παίζω-Μαθαίνω-Δημιουργώ... με τους γονείς μου!», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3-4 ετών. Οσο για την επιστημονική ομάδα που υποστηρίζει τα προγράμματα αυτή αποτελείται από τους: Στέλλα Αναστασάκη, Γεωργία Κουρκουνάκη, Χριστίνα Μαβίνη, Βίλλυ Πολυζούλη, Μαρία Τριανταφυλλίδου, Φωτεινή Παπαντωνίου, Ελένη Κάρτσακα, Αναστασία Χριστοδούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου