Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Κενά στην προστασία των παιδιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Κενά στην προστασία των παιδιών και κατοχύρωση τω δικαιωμάτων τους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες διαπιστώνει έκθεση της Γερμανίδας Σοσιαλίστριας βουλευτού Μαρλέν Ρούπρεχτ. Μέσα από την έκθεση που ενέκρινε η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Οικογένειας της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), καλούνται, αφενός, όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επικυρώσουν άμεσα τη Σύμβαση του Οργανισμού για την προστασία των παιδιών από σεξουαλική ή άλλης μορφής κακοποίηση και συστήνεται, αφετέρου, η δημιουργία ανεξάρτητων φορέων, στους οποίους θα μπορούν να απευθύνονται τα παιδιά που αισθάνονται ότι κακομεταχειρίζονται ή κακοποιούνται.
Στην έκθεση εκφράζεται η ανησυχία της Επιτροπής για το γεγονός ότι πολλές από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν λάβει εκείνα τα νομοθετικά μέτρα, με τα οποία θα τιμωρούνται όλοι εκείνοι που, με διάφορους τρόπους, κακοποιούν ή κακομεταχειρίζονται τα παιδιά.

Ιδιαίτερα τονίζεται ότι στην αντίληψη της Επιτροπής έχουν υποπέσει κρούσματα κακοποίησης ή τιμωρίας παιδιών στα σχολεία, γεγονός που αντιβαίνει στο θεσμοθετημένο καθεστώς προστασίας της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών.

Στην έκθεση θίγεται ακόμη το θέμα της κακοποίησης που υφίστανται τα παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα και ζητείται η ενίσχυση των κανόνων και διαδικασιών, τόσον για τον έλεγχο της λειτουργίας αυτών των ιδρυμάτων όσον και για τον εντοπισμό -και την τιμωρία- εκπαιδευτικών που φέρονται να κακοποιούν ή να κακομεταχειρίζονται τα παιδιά.

Η έκθεση θα έλθει για συζήτηση και ψήφιση στην επικείμενη Σύνοδο της Ολομέλειας του ΚΣΣΕ, στο διάστημα 4-8 Οκτωβρίου 2010 στο Στρασβούργο.

Πηγή: Sigmalive

Διαβάστε σχετικά το άρθρο της Ελευθεροτυπίας για τις πρωτοβουλίες της βρετανικής κυβέρνησης στο θέμα της προστασίας των παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου