Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Παιχνιδοπειράματα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου

Μήπως θέλουμε να κάνουμε τα μικρά παιδιά επιστήμονες από κούνια; Να «κατεβάσουμε» τις βασικές έννοιες των επιστημών σε όλο και πιο μικρή τάξη, μέχρι τελικά να καταφέρουμε να διδάσκουμε «την ύλη» του Πανεπιστημίου στο Δημοτικό και στο νηπιαγωγείο; Μήπως τελικά θέλουμε να σχολειοποιήσουμε και το νηπιαγωγείο; Μάλλον το αντίθετο επιδιώκουμε.
Τα ίδια τα παιδιά πειραματίζονται αυθόρμητα (ανακατεύουν υλικά, κάνουν ερωτήσεις που φέρνουν σε αμηχανία τους μεγάλους με τα διάφορα γιατί, ανοίγουν παιχνίδια για να δουν τι έχουν μέσα κλπ.). Αυτή τη διαδικασία θέλουμε να φέρουμε μέσα στη σχολική τάξη για την εμπλουτίσουμε και να την ανανεώσουμε. Είναι αυτή η διαδικασία παρατήρησης, διαμόρφωσης προβλέψεων, διαχείρισης απλών υλικών και πειραματισμού, που είναι στο επίκεντρο αυτής της προσέγγισης. Είναι η επαφή με τα συνήθη καθημερινά υλικά και πράγματα, η αναζήτηση ιδιοτήτων και σχέσεων και όχι οι κανόνες, οι τύποι και οι ασκήσεις που στοίχειωσαν τη δική μας μαθητική ζωή.

Το πρωί του Σάββατου στις 24 Απριλίου 2010 (9:30-12:30), στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου (Μάχης Κρήτης 33, 2831021249, efepereth@gmail.com) θα πραγματοποιηθούν παιχνιδοπειράματα και απλές κατασκευές.

Πηγή: GoodNet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου