Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Οι φακοί επαφής σώζουν ζωές

Νέα γενιά φακών επαφής θα σώζει ζωές θεραπεύοντας όχι μόνο παθήσεις των ματιών, αλλά και σειρά άλλων ασθενειών, από ημικρανίες ως διαβήτη και δυσλεξία. Επίσης, οι φακοί αυτοί θα κάνουν αυτόματο τσεκάπ στους ασθενείς ελέγχοντας τους βιοδείκτες στο αίμα. 

Μία από τις πιο σοβαρές νέες εφαρμογές των φακών επαφής είναι αυτή που βοηθάει στην ανακούφιση από τις μαρτυρικές ημικρανίες. Με την τοποθέτηση κόκκινων φακών επαφής στα μάτια των ασθενών την ώρα της κρίσης σταματά αμέσως ο πόνος. Η μέθοδος αποδείχθηκε αποτελεσματική σε 31 από τους 33 ασθενείς στους οποίους δοκιμάστηκε. 

Στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο, στον Καναδά, οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει έναν νέο τύπο φακού που μπορούν να χρησιμοποιούν οι διαβητικοί για να μην τσιμπιούνται καθημερινά για τον γλυκαιμικό έλεγχο. Οι φακοί αυτοί αντιδρούν με χημικό τρόπο στη γλυκόζη που ανιχνεύουν στα δάκρυα και αν διαπιστώσουν αλλαγές, τότε αλλάζουν χρώμα. Το σημαντικό στοιχείο σε αυτή τη μέθοδο είναι ο χρόνος, αφού το σάκχαρο ανευρίσκεται στα δάκρυα 30 λεπτά νωρίτερα απ΄ ό,τι στο αίμα. 

Στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο καθηγητής Τζον Στάιν υπολογίζει ότι ο ένας στους τρεις δυσλεξικούς μπορεί να βοηθηθεί με τη χρήση έγχρωμων φίλτρων σε φακούς επαφής. Πολλοί δυσλεξικοί θεωρούν ότι μπορούν να διαβάσουν πιο εύκολα ένα κείμενο όταν το φόντο του έχει κάποιο άλλο χρώμα και όχι το συνηθισμένο λευκό. 

Το λευκό φως δημιουργείται από χρώματα που κινούνται σε διαφορετικές συχνότητες, πολλές από τις οποίες μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση όταν ο εγκέφαλος πάρει τη σχετική πληροφορία. Οι χρωματιστοί φακοί επαφής εξαλείφουν τις προβληματικές φωτοσυχνότητες. 

Αλλοι επιστήμονες, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλλίας στην Αυστραλία, χρησιμοποίησαν ενήλικα βλαστικά κύτταρα πάνω σε φακούς επαφής για να θεραπεύσουν παθήσεις του κερατοειδούς. Συγκεκριμένα αφαίρεσαν βλαστοκύτταρα από τρεις ασθενείς και τα έβαλαν πάνω σε φακούς, που τους τοποθέτησαν στη συνέχεια στα μάτια τους για τρεις εβδομάδες. Αυτό το διάστημα τα βλαστοκύτταρα μετακινήθηκαν από τον φακό και άρχισαν να θεραπεύουν τον κερατοειδή. 

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Φλόριδας δημιούργησαν φακούς επαφής πάνω στους οποίους τοποθετούν φάρμακα κατάλληλα για κοινές παθήσεις, όπως η ξηροφθαλμία, το γλαύκωμα και ο καταρράκτης. Ο φακός «κατανέμει» πιο σωστά το φάρμακο στο μάτι απ΄ ό,τι ένα κολλύριο. 

Εξελίσσουν παράλληλα μια μέθοδο τσεκάπ με φακούς εξοπλισμένους με μικροκομπιούτερ. Με τη βοήθεια ενός ραδιοπομπού μέσα στο κύκλωμα, ο γιατρός μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες για την υγεία του ασθενούς, αφού τα αιμοφόρα αγγεία του ματιού περιέχουν πολλούς «βιοδείκτες», για την αναιμία, τον διαβήτη, τη χοληστερόλη και πολλές άλλες παθήσεις. 

Για την αντιμετώπιση της μυωπίας, τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν ειδικοί φακοί που φοριούνται τη νύχτα πιέζοντας τον κερατοειδή, με αποτέλεσμα η μυωπία να εξαφανίζεται ύστερα από μερικές μέρες. Σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα, η όραση βελτιώνεται κατά 70% μέσα σε μία νύχτα. Υπάρχουν επίσης εμφυτεύσιμοι φακοί που κοστίζουν περίπου 3.000 ευρώ ο ένας και χρησιμοποιούνται από όσους μύωπες δεν μπορούν να κάνουν επέμβαση λέιζερ. 

Πώς γίνονται ιατρικά εργαλεία
Ανιχνεύουν και μετρούν το σάκχαρο στο αίμα Καταπολεμούν τη δυσλεξία αν είναι ελαφρώς έγχρωμοι Χρησιμεύουν ως εργαλεία για τον έλεγχο (τσεκάπ) της υγείας του οργανισμού Θεραπεύουν το γλαύκωμα, τον καταρράκτη και παθήσεις του κερατοειδούς Ανακουφίζουν από πονοκεφάλους

Πηγή: Το Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου