Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Κομοτηνή: Τριήμερο αφιέρωμα πολιτισμού και αθλητισμού


Η Κομοτηνή αγκαλιάζει τα άτομα με αναπηρία, ο τίτλος αυτός θα μπορούσε να δοθεί στο τριήμερο αφιέρωμα πολιτισμού και αθλητισμού, που ξεκινά αύριο στην πόλη μας με στόχο την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες. Ο δήμος Κομοτηνής και η δημοτική επιχείρηση μαζικής άθλησης και αθλητισμού συνεργάστηκαν με τον αθλητικό σύλλογο ΑμεΑ «Ηρόδικο» στην πραγματοποίηση της πανελλήνιας κολυμβητικής συνάντησης «Ηροδίκεια», ενώ το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και η πειραματική ομάδα «ν-ομάς» του θεατρικού εργαστηρίου «Επί σκηνής» υλοποιούν τη θεατρική παραγωγή «Λουλούδια για τον Άλγκερνον- The Charly Gordon effect» του Ντάνιελ Κέις με πρωταγωνιστή ένα άτομα με νοητική υστέρηση. Αύριο το απόγευμα ξεκινά το τριήμερο αφιέρωμα, το οποίο παρουσίασαν οι συντελεστές με χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου στο χώρο του περιφερειακού θεάτρου. 
Τα αστέρια των παραολυμπιάδας έρχονται για τα «Ηροδικεία» 
Μετά από 5 χρόνια η πανελλήνια κολυμβητική συνάντηση ατόμων με αναπηρία «Ηροδίκεια» επιστρέφει φέτος στην Κομοτηνή. Το 2005 είχε γίνει ανάλογη συνάντηση, αλλά το διαφορετικό αυτή τη φορά είναι ότι πρόκειται για επίσημους αγώνες και γίνονται υπό την αιγίδα της ΕΟΜ-ΑΜΕΑ και της διεθνούς παραολυμπιακής κοινότητας. Η επίσημη έναρξη των αγώνων θα γίνει αύριο στις 6.00 το απόγευμα στο δημοτικό κολυμβητήριο της πόλης μας, παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή. Μέλη του αθλητικού συλλόγου «Ηρόδικος, ο παραολυμπιονίκης Άλεξ Ταξιλδάρης και στελέχη της δημοτικής επιχείρησης μαζικής άθλησης και αθλητισμού, συνεργάστηκαν επί εξαμήνου για να καταφέρουν να οργανώσουν αυτή τη συνάντηση. 
Πάνω από 58 αθλητές από 11 αθλητικούς συλλόγους, θα λάβουν μέρος στα «Ηροδίκεια», μεταξύ αυτών, ο Ταγιανής Χαράλαμπος με χρυσό παραολυμπιακό μετάλλιο και στην Αθήνα και στο Πεκίνο και σε όλες τις κατηγορίες τα παγκόσμια ρεκόρ, ο Καπελάκης Γιώργος χρυσός ολυμπιονίκης του Πεκίνου και χάλκινος της Αθήνας, ο Άλεξ Ταξιλδάρης αργυρός παραολυμπιονίκης το 2004 και το 2008, ο Ανδρέας Κατσαρός αργυρός παραολυμπιονίκης το 2008 στο Πεκίνο, η Μαρία Καλπακίδου που συμμετέχει σε 3 παραολυμπιακούς αγώνες, αργυρή και χάλκινη στο Σίδνει και στην Αθήνα, ο Τσαγγάρης Βασίλης παραολυμπιονίκης του Πεκίνου, ο Τσότας Νίκος παραολυμπιονίκης του Πεκίνου και ο Κιμούδης Αντώνης παραολυμπιονίκης του Σίδνει. Μεγάλη επιτυχία για την Κομοτηνή αποτελεί το γεγονός ότι ο σύλλογος «Ηρόδικος» λαμβάνει μέρος στους αγώνες με 8 αθλητές, μεταξύ των οποίων η Ριζάογλου Σεμιχά τρίτη νικήτρια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και κάτοχος τριών χάλκινων μεταλλίων, η Έφη Γκουλή, ο Δημοσθένης Χαλτζάκης, ο Ματουσίδης Θεόδωρος, ο Γλαρός Χρήστος, ο Νίκος Νάκος και άλλοι. 

Στο δημοτικό κολυμβητήριο θα φιλοξενηθούν τα «Ηροδίκεια» από τις 9 το πρωί του Σαββάτου μέχρι τις 9 το βράδυ της ίδιας μέρας και η επιτυχία τους σίγουρα θα εξαρτηθεί από την προσέλευση του κόσμου σε αυτό. Όπως σημείωσε ο Άλεξ Ταξιλδάρης, «είναι ευκαιρία για την πόλη μας και γενικότερα για τον νομό μας, λόγω των υποδομών που έχουμε, να αποκτήσουμε μια ταυτότητα μέσα από τον χώρο της αναπηρίας. Θα μπορούσαμε πραγματικά και έχουμε τις δυνατότητες στον τουρισμό, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό γενικότερα, στο θέατρο και στην μουσική αλλά και στη εκπαίδευση να παρέχουμε 100% προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρίες και αυτό να στιγματίσει και να δώσει μια ξεχωριστή ταυτότητα στον τόπο μας, να τον κάνει μοναδικό προορισμό και αυτό να βοηθήσει και την οικονομία αλλά και γενικότερα τον τόπο μας». «Αυτό το γεγονός τις επόμενες ημέρες θα γράψει ιστορία», είπε με τη σειρά η πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Μάγδα Γιαμουστάρη, «εκτός του ότι για πρώτη φορά το κολυμβητήριο μας αναδεικνύεται με διεθνή πιστοποίηση, εκτός του ότι η πόλη μας δύο ημέρες θα παίζει στην ελληνική τηλεόραση και θα γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα, νομίζω ότι αυτό το γεγονός σαν δρώμενο θα είναι ευεργεσία της ψυχής μας. Το διαφορετικό που τόσο πολύ το έχουμε ανάγκη σε αυτό τον αιώνα, σε αυτή την εποχή της πλήρους ομοιομορφίας, είναι αυτό που θα μας δώσει ζωντάνια και θα μας κάνει να σταθούμε όρθιοι». Στην διοργάνωση της συνάντησης συμμετέχουν το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και άλλα τμήματα του Δ.Π.Θ. 

Ένα έργο κοινωνικού περιεχομένου με πρωταγωνιστή το διαφορετικό 
«Ο Τσάρλι Γκόρντον είναι ένας νέος με νοητική υστέρηση. Παρά το χαμηλό του δείκτη νοημοσύνης, είναι πολύ δεκτικός σε ό,τι πιστεύει πως θα τον κάνει πιο έξυπνο. Ο Ντάνιελ Κέις με ευαισθησία και χιούμορ παρουσιάζει μέσα από τα γραπτά του Τσάρλι Γκόρντον μια ιστορία (άραγε μυθοπλασία;) όπου το όνειρο του Τσάρλι γίνεται πραγματικότητα. Όπου αποκτά αυτό που πραγματικά θέλει, τη γνώση». Ο πρωταγωνιστής του έργου «Λουλούδια για τον Άλγκερνον- The Charly Gordon effect» του Ντάνιελ Κέις, που ανεβάζουν το ΔΗΠΕΘΕ και η πειραματική ομάδα «ν-ομάς» του θεατρικού εργαστηρίου «Επί σκηνής», είναι ένας διαφορετικός άνθρωπος, ένας άνθρωπος με νοητική υστέρηση, το οποίον όλοι οφείλουμε να σεβαστούμε. Το μήνυμα τους σεβασμού προς την διαφορετικότητα θα επιδιώξει να στείλει η θεατρική παράσταση, σε διασκευή για το θέατρο και σκηνοθεσία Μυρσίνης Λαντζουράκη, που κάνει πρεμιέρα το Σάββατο στις 9 το βράδυ στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. «Η κοινωνία μας δεν είναι αγγελικά πλασμένη, σημείωσε η σκηνοθέτης και γι’ αυτό η ευαισθητοποίηση όλων μας είναι αναγκαία». Ο συγγραφέας, με οδηγό την ιδιαίτερα ευαίσθητη ματιά του Τσάρλι, προβάλλει μια κοινωνική πραγματικότητα όπου κυριαρχεί η αδικία, η άγνοια, η έλλειψη κατανόησης και ευαισθησίας απέναντι στο διαφορετικό. Αυτά τα στοιχεία θα επιδιώξουν να προβάλλουν και τα μέλη της θεατρικής ομάδας, υπό τις οδηγίες της Μυρσίνης Λαντζουράκη. Ο δήμαρχος Δημήτρης Κοτσάκης κάλεσε τους δημότες να παρακολουθήσουν την παράσταση, «που πραγματικά μας κάνει να καταλάβουμε το διαφορετικό, ανοίγει νέους ορίζοντες και δίνει νέες προοπτικές». 

Πρωτότυπη μουσική για το έργο έγραψε ο Γιώργος Παπουτσής, τα video επιμελείται ο Ηλίας Δάμος, το μοντάζ ο Μιχάλης Βαμβακάς, η επιμέλεια φωτισμού- ήχου ανήκει στον Κώστα Αυγίτση και φωτογραφίες στον Αλέξη Παρωτίδη. Εμφανίζονται (με αλφαβητική σειρά): Αθανασίου Θάλια: Γιατρός 2, κ. Ντόνεγκαν, Αξιμνιώτου Άννα: κ. Φλίν, Άμυ Μπόργκ, Φάνι Γκίρντεν, Βοζινίδης Αλέξανδρος: Τζό Κάρπ, Κάζη Ιωάννα: Μπέρτα, κορίτσι στο εργοστάσιο Λαντζουράκης Αλέξανδρος: Φράνκ Ράιλι, αγόρι στο εστιατόριο, γιατρός, Λεοντοπούλου Στέλλα: δρ. Στράους, Μαυρίδης Νίκος: Τσάρλυ Γκόρντον Μπαριτάκη Ειρήνη: Γιατρός 1, κορίτσι στο εργοστάσιο, Ξανθή Γιώτα: δρ. Νίμερ Σαλπιγγίδου Τζούλια: Μάρθα Κίνιαν. Στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής θα δοθούν δύο παραστάσεις το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Απριλίου 2010 στις 9 το βράδυ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πηγή: Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου