Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτά τα πράγματα θα μπορούσαν να σταθούν δίπλα δίπλα; Παιχνίδια για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κόμικ θα μελετηθούν πλάι πλάι με τα σημαντικότερα κλασικά έργα της παιδικής λογοτεχνίας από τους επιστήμονες ενός νέου κέντρου του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.
Οι διάφορες ιδέες που αντιγράφουν τα παιδιά από βιβλία αλλά και τις άλλες πηγές ψυχαγωγίας στις οποίες έχουν πρόσβαση θα μπουν κάτω από το επιστημονικό μικροσκόπιο. Οι ακαδημαϊκοί που ασχολούνται με τον τομέα υποστηρίζουν ότι τα βιβλία, οι κινηματογραφικές ταινίες και τα διάφορα άλλα μέσα φτάνουν στους ανηλίκους και τους επηρεάζουν κατά τρόπους που δεν φαντάζονται ούτε οι γονείς ούτε οι καθηγητές. To πανεπιστημιακό κέντρο που θα μελετήσει όλα αυτά θα αποτελέσει τμήμα του εκπαιδευτικού τομέα του πανεπιστημίου.
Σήμερα στο διδακτικό πρόγραμμα του τομέα περιλαμβάνεται η μελέτη των λαϊκών παραμυθιών και τα κλασικά της παιδικής λογοτεχνίας, όπως το Νησί των Θησαυρών του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον. Οσον αφορά τη λογοτεχνία, οι ειδικοί θα μελετήσουν σύγχρονα μπεστ σέλερ, όπως είναι τα βιβλία του Χάρι Πότερ, η σειρά Twilight και φυσικά τα κλασικά όπως η «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» και το «Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι».
Η καθηγήτρια Μαρία Νικολάγιεβα, η οποία πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντα της διευθύντριας του νέου κέντρου, επισημαίνει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μάθουμε και να κατανοήσουμε τι είναι ακριβώς αυτό που επηρεάζει τη νέα γενιά. «Είναι πολύ εύκολο να απορρίψουμε τα πάντα λέγοντας ότι όλα είναι μια νέα μόδα ή να τα χαρακτηρίσουμε σκουπίδια και να μην ασχοληθούμε μαζί τους, αλλά δεν πιστεύουμε ότι μια τέτοια στάση πρόκειται να βοηθήσει κανέναν. Αν θεωρούμε ότι κάθε τι δημοφιλές είναι «σκουπίδι», τότε θα πρέπει να μάθουμε κατά πόσο ως δάσκαλοι και ως ερευνητές μπορούμε να τους προσφέρουμε κάτι το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ίδιες ανάγκες και ταυτόχρονα θα στέκεται με κριτική στάση απέναντι σε αυτά τα μοτίβα». Επίσης πρόσθεσε ότι οι δάσκαλοι που βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της εκπαίδευσης συνήθως δεν καταλαβαίνουν ή ακόμα σνομπάρουν τα παιδικά βιβλία και τις ταινίες.
Πηγή: Παιχνίδια για υπολογιστές και κόμικ, στο μικροσκόπιο επιστημόνων, Καθημερινή, 13/3/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου