Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Διάβασαν τις σκέψεις τους με σκάνερ εγκεφάλου

Βρετανοί επιστήμονες μπόρεσαν να διαβάσουν τις σκέψεις υγιών εθελοντών χρησιμοποιώντας έναν σαρωτή εγκεφάλου. Οι εθελοντές πρώτα παρακολούθησαν τρία σύντομα φιλμάκια, κατόπιν συνδέθηκαν με το μηχάνημα και οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν ποιο από τα τρία φιλμ ανακαλούσαν στο μυαλό τους.
Το πείραμα αυτό μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην πολυσυζητημένη «μηχανή που θα διαβάζει τη σκέψη», αναλύοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου του. Η τεχνική όμως βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και η ικανότητά της να ξεχωρίζει σκέψεις είναι περιορισμένη. Οι επιστήμονες αναζητούν τις αποδείξεις για τα ίχνη της μνήμης εδώ και έναν αιώνα.

Αν και η βιολογική τους ύπαρξη είναι αποδεκτή, ο ακριβής μηχανισμός και η φύση τους παραμένουν μυστήριο.

Η Έλινορ Μαγκουάιρ, καθηγήτρια νευροαπεικόνισης στο University College του Λονδίνου, έχει αποδείξει και παλαιότερα ότι μπορούμε να καταλάβουμε πού ακριβώς βρίσκεται κάποιο άτομο μέσα σε ένα δωμάτιο εικονικής πραγματικότητας, χρησιμοποιώντας έναν σαρωτή εγκεφάλου που εντοπίζει την πορεία των σκέψεών του. Έδειξε επίσης ότι μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου στο πίσω μέρος του ιππόκαμπου μεγεθύνεται στους οδηγούς ταξί που έχουν απομνημονεύσει τους δρόμους του Λονδίνου. Αυτές οι έρευνες αφορούν τη μνήμη του χώρου που είναι η πιο βασική.

Τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας αποτέλεσαν ένα βήμα παραπάνω καθώς έδειξαν ότι η μνήμη των καθημερινών γεγονότων που συνθέτουν την αυτοβιογραφία μας μπορούν να εντοπιστούν με τον ίδιο τρόπο παρ΄ ότι είναι πιο πολύπλοκες. Αυτές οι μνήμες είναι σταθερές και προκαλούν την ίδια εγκεφαλική δραστηριότητα κάθε φορά που ανακαλούνται- άρα μπορούν να εντοπιστούν και να ερμηνευθούν σωστά σε κάθε ευκαιρία.

Πηγή : Διάβασαν τις σκέψεις τους με σκάνερ εγκεφάλου, Τα Νέα, 13/3/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου