Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Ζητούνται τα «αυτονόητα» γιά τους κρατούμενους με αναπηρία


Το ζήτημα της πλήρους παραβίασης στοιχειωδών δικαιωμάτων που βιώνουν οι κρατούμενοι με αναπηρία στο σύνολο των ελληνικών φυλακών τέθηκε - μεταξύ άλλων - από την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ σε συνάντηση αντιπροσωπείας της με τον υπουργό δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη. Η αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις της, ή αλλιώς το περίγραμμα αυτών που σε μιa στοιχειωδώς πολιτισμένη χώρα θα έπρεπε να λογίζονται ως αυτονόητα, πλην όμως στην χώρα μας (και όχι μόνο) επί χρόνια εξακολουθούν ζητούμενα.
 Οι θέσεις/αιτήματα της συνομοσπονδίας, αντανακλούν την ανάγκη να αποκτήσει ουσία και περιεχόμενο η έννοια της στοιχειώδους αξιοπρέπειας, που σε ότι αφορά τους κρατούμενους με αναπηρία είναι παντελώς κενή περιεχομένου. Με πρώτο απαραίτητο σ’ αυτή την κατεύθυνση βήμα, την άμεση στελέχωση των νοσοκομείων και των ψυχιατρείων των φυλακών με ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Οι ελλείψεις είναι μεγάλες, ενώ σε κάμποσες περιπτώσεις έως και τραγικές.
Αναρίθμητες μεσ’ τα χρόνια ανθρώπινες ζωές έχουν βιαστεί, έχουν σβήσει , καταπλακωμένες από το άθλιο καθεστώς “πειθαναγκασμού και εγκατάλειψης”, που προκλητικά οι εκφραστές του αποκαλούν “σωφρονιστικό”. Ειδικότερα οι κρατούμενοι που “σωφρονίζονται” ζώντας παράλληλα με την συνθήκη της αναπηρίας, βιώνουν την εγκατάλειψη στον υπέρτατο βαθμό. “Διασύνδεση των σωφρονιστικών καταστημάτων με τα Γενικά Πανεπιστημιακά νοσοκομεία και τα κέντρα αποκατάστασης της χώρας μας” το επ’ αυτού αίτημα της ΕΣΑμεΑ, μπορεί να θεωρηθεί – άνευ υπερβολής – αίτημα προστασίας της ίδιας της ζωής πολλών δεκάδων κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με το αίτημα/θέση για υποχρεωτική δωρεάν ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη. Συμπεριλαμβανομένων για τους κρατούμενους με αναπηρία, των απαραίτητων τεχνικών βοηθημάτων, των αναλώσιμων, καθώς επίσης και των ανά περίπτωση απαραίτητων θεραπευτικών μέσων. Εξατομικευμένη θεραπεία, τέλος, γιά τους με ψυχικές αναπηρίες κρατούμενους και για τους καταδικασθέντες με το “ακαταλόγιστο” βάσει του άρθρου 69 του ποινικού κώδικα. Και κάπου εδώ, το περίγραμμα των αιτημάτων για τους κρατούμενους με αναπηρία στις ελληνικές φυλακές παίρνει τέλος...
Και ποιά είναι η θέση της αρμόδιας Αρχής επί όλων των παραπάνω αυτονόητων (και κάμποσων άλλων που δεν συμπεριλάβαμε στο παρόν κείμενο); “Θα μελετήσουμε το υπόμνημα που μας καταθέσατε. Μετα την μελέτη θα υπάρξει νέα συνάντηση” η απάντηση του υπουργού δικαιοσύνης, μοιάζει πολύ “τυπική” γιά να είναι και πειστική ότι υπάρχει αληθής βούληση να γίνουν τα στοιχειώδη βήματα που επί χρόνια δεν έχουν γίνει. Αναμένομεν

Πηγή : Ελευθεροτυπία, Επί Ίσοις Όροις, 1/2/2010. Για να διαβάσετε το άρθρο, πατήστε εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου