Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Άσυλο ΗΠΑ σε Γερμανούς με παιδιά που διδάσκονται στο σπίτι.


Αμερικανός δικαστής εγγυήθηκε πολιτικό άσυλο σε μια οικογένεια Γερμανών, που δήλωσαν ότι εγκατέλειψαν τη χώρα τους προκειμένου να αποφύγουν τη δίωξή τους με την κατηγορία ότι τα παιδιά διδάσκονταν τα μαθήματα του σχολείου στο σπίτι. Σε αυτήν την πρωτοφανή υπόθεση, ο αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης δικαστής του Τενεσί, Λόρενς Μπέρμαν, απεφάνθη ότι η επταμελής οικογένεια δικαίως φοβόταν τη δίωξη.
Η γερμανική νομοθεσία, στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτεί από τους γονείς να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο και έχει επιβάλει πρόστιμα εναντίον εκείνων οι οποίοι επιλέγουν την κατ’ οίκον διδασκαλία.
Ο δάσκαλος πιάνου, Οουε Ρομέικε και η σύζυγός του, Χανελόρε, χριστιανοί, μετακόμισαν στο Μόρισταουν του Τενεσί το 2008, αφού οι γερμανικές αρχές τους επέβαλαν πρόστιμο χιλιάδων ευρώ για την κράτηση των παιδιών τους εκτός της σχολικής κοινότητας, ενώ εστάλη αστυνομική δύναμη για να τα συνοδεύσει στο σχολείο, όπως δήλωσε ο πατέρας της οικογένειας. Οι παραδόσεις των μαθημάτων γίνονταν στο σπίτι. Μαζί με εκατοντάδες θύματα βασανισμού, πολιτικούς διαφωνούντες, μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων και άλλες ομάδες διωχθέντων που εξασφαλίζουν πολιτικό άσυλο κάθε χρόνο, η οικογένεια Ρομέικε θα είναι τώρα ελεύθερη να ζήσει και να εργαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Οι κατ’ οίκον μαθητές της Γερμανίας αποτελούν μια ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, την οποία προστατεύει η αμερικανική νομοθεσία για την παροχή ασύλου», δήλωσε ο δικηγόρος Μάικ Κόνελι. «Ο δικαστής είδε τα στοιχεία, άκουσε τις καταθέσεις και ένιωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο η Γερμανία μεταχειρίζεται αυτά τα άτομα είναι λάθος. Εδώ συντελείται παραβίαση των πιο βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Το 2006, το ζεύγος Ρομέικε διέκοψε τη φοίτηση των τέκνων στο δημόσιο σχολείο του Μπίσινγκεν της νότιας Γερμανίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θρησκευτικό του πρόγραμμα, που θεώρησε αντιχριστιανικό. Ο μεγαλύτερος γιος ενεπλάκη σε καβγάδες, ενώ η μεγαλύτερη κόρη δεν μπορούσε να διαβάσει. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό για τους γονείς να έχουν την ελευθερία να επιλέγουν τον τρόπο διδασκαλίας που θα λάβουν τα παιδιά τους», σημείωσε η κ. Ρομέικε. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 1,5 εκατ. παιδιά διδάσκονται στο σπίτι.
Πηγή : Καθημερινή , 29/1/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου