Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

«Οχι» στη λήψη φυλλικού οξέος σε προχωρημένη εγκυμοσύνη



Μικρά παιδιά των οποίων οι μητέρες λάμβαναν συμπληρώματα φυλλικού οξέος κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης είναι πιθανόν να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο άσθματος, σύμφωνα με νέα μελέτη. Τα καινούργια ευρήματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Αmerican Journal of Εpidemiology» είναι τα πρώτα τα οποία συνδέουν τη λήψη φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με την ανάπτυξη άσθματος στο παιδί που έρχεται στον κόσμο. 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Ντέιβις εξέτασαν τα ποσοστά άσθματος ανάμεσα σε περισσότερα από 400 παιδιά των οποίων οι μητέρες παρακολουθούνταν από την εποχή όπου ήταν έγκυοι. Οπως προέκυψε, ποσοστό γύρω στο 12% αυτών των παιδιών ανέπτυξε άσθμα έως την ηλικία των τριών ετών. Με βάση ανάλυση των στοιχείων, φάνηκε ότι παιδιά των οποίων οι μητέρες λάμβαναν φυλλικό οξύ στο τέλος της εγκυμοσύνης τους- μετά την 30ή εβδομάδα- αντιμετώπιζαν 25% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης άσθματος σε σύγκριση με εκείνα των οποίων οι μητέρες δεν λάμβαναν το συμπλήρωμα σε τόσο προχωρημένη εγκυμοσύνη. 

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι ερευνητές τονίζουν πως είναι πολύ πρόωρο να δώσουν νέες οδηγίες στις εγκύους με βάση τα καινούργια ευρήματα. Παράλληλα τα αποτελέσματα δεν φάνηκε να ισχύουν για λήψη του συμπληρώματος στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Με βάση τα νέα δεδομένα, οι αυστραλοί επιστήμονες τονίζουν ότι ίσως θα έπρεπε να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες. 

Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ, 29/1/2010. Για το άρθρο, πατήστε εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου