Το νήμα της κλωστής του παραμυθιού πιάνουν μικροί μαθητές, που λένε ιστορίες για δέντρα που πληγώναμε.
"Ήταν κάποτε ένα δέντρο που το έλεγαν Γελαστούλα, γιατί ήταν πάντα χαρούμενη και αισιόδοξη. Η Γελαστούλα ήθελε πολύ να μεγαλώσει γρήγορα για να μπορεί να προστατέψει ζώα από τη βροχή, στα κλαριά της να φωλιάσουν πουλιά και στον ίσκιο της να ξαπλώσουν παιδιά. Είχε μάθει από άλλα 2 γέρικα δέντρα τι είχε συμβεί στην περιοχή εκείνη, στο παρελθόν. Μία μεγάλη πυρκαγιά έκαψε σχεδόν όλο το δάσος. Όλα ήταν μαύρα και απαίσια. Στάχτη παντού. Μέχρι που εμφανίστηκαν μια μέρα τα παιδιά του δημοτικού σχολείου με σακούλες, γάντια, χώμα, σπόρους και δέντρα. Αμέσως άρχισαν τη δεντροφύτευση. Έτσι γεννήθηκε και η Γελαστούλα…"
Μ΄ αυτό το παραμύθι, η Αννα Κάσσα, από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, περιέγραψε τις εντυπώσεις της από τη φωτιά που κατέκαψε πριν από χρόνια την Πελοπόννησο, στο πλαίσιο του προγράμματος "Πράσινη κλωστή δεμένη σε ένα δέντρο τυλιγμένη", που υλοποιεί από το 2007 η "Μέριμνα".
Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική εταιρία που παρέχει φροντίδα σε παιδιά που αντιμετωπίζουν απώλειες κι έχουν βιώσει τραυματικά γεγονότα στη ζωή τους.
Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, που σημάδεψαν το ελληνικό τοπίο και "χάραξαν" την καρδιά και το νου των παιδιών, ιδιαίτερα εκείνων που μένουν στις πυρόπληκτες περιοχές, η "Μέριμνα" δημιούργησε ένα πρόγραμμα κοινωνικής δράσης αφιερωμένο στον Κύκλο της Ζωής, με εμπνεύστρια την πρόεδρο της εταιρίας, Δανάη Παπαδάτου.
Διάλεξε, λοιπόν, το δέντρο ως σύμβολο ζωής και απευθύνθηκε σε παιδιά και εφήβους απ' όλα τα σχολεία της χώρας να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα και να ζωγραφίσουν, να κατασκευάσουν και να γράψουν παραμύθια για δέντρα.
"Μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα 25 σχολεία στην Πελοπόννησο, ενώ στόχος μας είναι να το προωθήσουμε και στην Ανατολική Αττική, κυρίως στα δημοτικά σχολεία όπου υπάρχει άλλωστε, περισσότερο ενδιαφέρον" ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπεύθυνη του προγράμματος, Τατιάνα Φίλη.
Σε όσα σχολεία επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, η "Μέριμνα" παρέχει το κατάλληλο υλικό ώστε οι μαθητές να δημιουργήσουν ατομικές ή συλλογικές ζωγραφιές και ιστορίες. Σε μια δεύτερη φάση, διευκολύνει την αδελφοποίηση μεταξύ σχολείων της χώρας και την πραγματοποίηση αμοιβαίων επισκέψεων. Στο πλαίσιο αυτών των επισκέψεων, αντιπροσωπεία μαθητών και εκπαιδευτικών, θα μεταφέρει μαζί με τα έργα και τα παραμύθια των μαθητών και ένα δέντρο ή λουλούδι του τόπου τους για να φυτευτεί στην αυλή του σχολείου υποδοχής.
Σύμφωνα με την κ.Φίλη, οι μαθητές κάθε σχολείου που θα πάρει μέρος στο πρόγραμμα, θα επιλέξουν αντιπροσωπευτικές ζωγραφιές και ιστορίες δέντρων, οι οποίες θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα, μέσα από εκθέσεις που θα οργανώσει η "Μέριμνα" σε διάφορες πόλεις, αλλά και μέσα από την ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα: www.prasiniklostidemeni.gr.
Ταυτόχρονα, θα εκδοθεί ένα βιβλίο με κάποια από τα παραμύθια και τις ζωγραφιές των παιδιών, κι ένα CD με αφηγήσεις από Έλληνες λογοτέχνες και συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Τέλος, τα ΕΛΤΑ θα κυκλοφορήσουν γραμματόσημα με ζωγραφιές των παιδιών.
"Με το συνδυασμό αυτών των ενεργειών, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα δάσος από δεντροϊστορίες, ανάσα οξυγόνου, αισιοδοξίας και ελπίδας. Η επικοινωνία μεταξύ παιδιών θα αποτελέσει το νήμα που 'δένει' τον Άνθρωπο, τη Φύση και τη Ζωή", τονίζεται στην ιστοσελίδα της "Μέριμνας" που αφορά στο πρόγραμμα.
Άλλωστε, όπως γράφει η μικρή Τζωρτζίνα από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, "η τσακισμένη πορτοκαλιά, αν μιλούσε, θα έλεγε στα παιδιά πώς όπως με πονέσατε εμένα, θα μπορούσατε να είχατε κάνει με ένα ζωάκι κι αυτό θα πονούσε το ίδιο. Όπως πονέσατε εμένα θα μπορούσατε να είχατε πονέσει ένα απροστάτευτο παιδί. Στη ζωή και το μικρό φύλλο έχει αξία και όλοι πρέπει να ξέρουμε ότι τα πάντα χρειάζονται φροντίδα και αγάπη και όχι καταστροφή, όλοι τα έχουμε ανάγκη όλα!!!".
Πηγή : "Πράσινη κλωστή δεμένη σε ένα δέντρο τυλιγμένη"-Το νήμα της κλωστής , Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 13/1/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου