Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Νέα πειραµατικά σχολεία µε στόχο το άριστα!

Εκ βάθρων αναμόρφωση του θεσμού των πειραματικών σχολείων που είχαν εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια, με σκοπό να ξαναγίνουν κέντρα αριστείας, εισηγείται τώρα η Αννα ∆ιαμαντοπούλου.
Με σχέδιο νόμου που προετοιμάζει αυτές τις ημέρες το υπουργείο Παιδείας – και τα βασικά του σημεία παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» – προβλέπεται η πλήρης αναμόρφωση του θεσμού: σύνδεση όλων των πειραματικών σχολείων με τα πανεπιστήμια, δημιουργία τροποποιημένων προγραμμάτων σπουδών ώστε να υλοποιούνται καινοτομίες, ένταξη στον θεσμό και πρωτοβάθμιων σχολείων (των 28 ολοήμερων πειραματικών δημοτικών που πρωτολειτούργησαν φέτος), ίδρυση νέων πειραματικών σε περιοχές όπου λειτουργούν πανεπιστημιακές σχολές, δημιουργία πειραματικών και στην επαγγελματική εκπαίδευση και σύνδεσή τους με τα ΤΕΙ. Επίσης προβλέπεται δυνατότητα κατ’ εξαίρεση εγγραφής μαθητών "με αποδεδειγμένα ιδιαίτερες ικανότητες”, ενώ τα νέα πειραματικά θα οργανώνουν και ομίλους μαθημάτων μαζί με δημόσια σχολεία των περιοχών τους με σκοπό τη δημιουργία πυρήνων αριστείας. 

Σκοπός της κ.Αννας ∆ιαμαντοπούλου είναι να επανακτήσει ο θεσμός των πάλαι ποτέ προτύπων και πειραματικών σχολείων την αίγλη των περασμένων ετών και να αποτελέσουν ξανά κοιτίδα παραγωγής ιδεών. Κάθε πειραματικό θα ακολουθεί ωρολόγιο πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες και συνθήκες λειτουργίας του. Προκειμένου να αναπτυχθούν οι ιδιαίτερες ικανότητες και κλίσεις των μαθητών, όχι μόνον του πειραματικού σχολείου αλλά και των σχολικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής που θα ενταχθούν, δημιουργούνται όμιλοι. Θα λειτουργούν πέρα από το ωρολόγιο πρόγραμμα (8ηκαι 9η ώρα) μία ή δύο φορές την εβδομάδα και θα αφορούν γνωστικούς τοµείς όπως τα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες, τη γλώσσα, τη λογοτεχνία κ.λπ. αλλά και άλλα πεδία όπως τα εικαστικά, τον αθλητισμό. Στόχος είναι οι πυρήνες αριστείας και δημιουργικότητας που θα αξιοποιούν τις αυξημένες ικανότητες ορισμένων μαθητών χωρίς να υπονομεύεται η κοινωνικοποίησή τους λόγω αποκοπής από την ομάδα των συνομηλίκων τους και ένταξης σε ειδικά τμήματα. 

Πώς θα γίνεται η εγγραφή
Η εγγραφή στους ομίλους μαθητών που φοιτούν στα δηόσια σχολεία της ευρύτερης περιοχής θα γίνεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων και με τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου σχολικού συμβούλου και του διευθυντή. Τα υφιστάμενα πειραματικά σχολεία που διαθέτουν δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο διατηρούν τη μεταξύ τους σύνδεση ώστε οι απόφοιτοι της μιας βαθμίδας να εγγράφονται αυτόματα στην επόμενη. Ο αριθμός των μαθητών που θα εγγράφονται στο πειραματικό γυμνάσιο είναι δυνατόν να είναι αυξημένος έως και 50% σε σχέση με τον αριθμό των αποφοίτων του συνδεδεμένου δημοτικού και η εισαγωγή θα γίνεται με τεστ δεξιοτήτων. Αντίστοιχα, ο αριθμός των μαθητών που εγγράφονται στο πειραματικό λύκειο είναι δυνατόν να είναι αυξημένος έως και 25% σε σχέση με τον αριθμό των αποφοίτων του συνδεδεμένου γυμνασίου. 

Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης των μαθητών βαρύνουν τους γονείς τόσο για την πλήρη φοίτησή τους στα πειραματικά όσο και στους ομίλους. 

Σύμφωνα με το σχέδιο, το διδακτικό προσωπικό των πειραματικών σχολείων θα αποτελείται από εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων της δημόσιας εκπαίδευσης. Η επιλογή θα γίνεται με βάση τον αξιολογικό πίνακα που θα καταρτίζεται από το Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο (ΕΕΣ) του κάθε πειραματικού. 

Ο ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός θα υποβάλλει την αίτησή του με τον φάκελο προσόντων του στη σχολική μονάδα που θα έχει προκηρύξει τη θέση. Κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να υποβάλει αίτηση υποψηφιότητας για δεκαπέντε το πολύ σχολικές μονάδες οποιαδήποτε περιφερειακής διεύθυνσης με σειρά προτίμησης. Ο επιλεγόμενος θα τοποθετείται για πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεώνεται έπειτα από επαναξιολόγησή του. Στη διάρκεια της θητείας σε πειραματικό ουδείς εκπαιδευτικός θα μετατίθεται ή θα αποσπάται.

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου