Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Η Unicef βραβεύει το Μειονοτικό Σχολείο Κενταύρου

Το τρίτο βραβείο για τη συμμετοχή της στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Unicef: «Τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν τα δικαιώματά τους» έλαβε η Ε’ δημοτικού του 14/θέσιου Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Κενταύρου, το οποίο βραβεύτηκε σε ειδική εκδήλωση στις 18 Νοεμβρίου 2010 στη Στοά του βιβλίου στην Αθήνα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού (20 Νοεμβρίου).

Το πρόγραμμα διοργάνωσε η Eλληνική Eπιτροπή της UNICEF σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, με αφορμή την επέτειο της υιοθέτησης της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Οι 50 περίπου μαθητές και μαθήτριες της πέμπτης τάξης του σχολείου Κενταύρου δούλεψαν για μια ολόκληρη χρονιά πάνω στο πρόγραμμα με συντονιστή τον εκπαιδευτικό κ. Μιχάλη Τσιραμπίδη, με εργασίες και δραστηριότητες που στόχο είχαν την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών όσον αφορά δικαιώματα τα οποία στερούνται παιδιά σε άλλες περιοχές του κόσμου. «Με δραματοποίηση, ζωγραφική, χειροτεχνίες, κατασκευές, παιχνίδι και σκέφτομαι και γράφω, τα παιδιά εκφράστηκαν γύρω από το δικαίωμα στη μόρφωση, το παιχνίδι, τη χαρά, το γέλιο, την αλληλεγγύη, την υγεία», σημειώνει ο κ. Τσιραμπίδης. Το αποτέλεσμα αυτών των δημιουργιών συγκεντρώθηκε σε ένα βιβλίο με θέμα «Να σας γνωρίσω τους φίλους μου, τα παιδιά όλου του κόσμου», το οποίο κατατέθηκε στην ελληνική επιτροπή της Unicef και έλαβε το τρίτο βραβείο ανάμεσα σε 200 συμμετοχές άλλων σχολείων.

Όπως μας μεταφέρει ο συντονιστής του προγράμματος οι μαθητές που φέτος φοιτούν στην τελευταία τάξη του δημοτικού ασχολήθηκαν με πολλή όρεξη και μεράκι για τη δημιουργία του βιβλίου, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι ήταν ιδιαίτερα ενημερωμένα όσον αφορά τη στέρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων από τα παιδιά του Τρίτου Κόσμου.

«Το βραβείο το υποδέχθηκαν με χαρά και με αίσθημα επιβράβευσης», αναφέρει ο κ. Τσιραμπίδης, προσθέτοντας ότι «ένιωθαν ήδη ικανοποίηση με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αλλά τη διάκριση δεν την περίμεναν και ήταν μια ευχάριστη έκπληξη».

Στην τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε στη Στοά του Βιβλίου, το βραβείο παρέλαβε για το μειονοτικό δημοτικό σχολείου Κενταύρου ο συντονιστής κ. Μιχάλης Τσιραμπίδης και ένας εκπρόσωπος των μαθητών συνοδευόμενος από τους γονείς του. Το βραβείο καθώς και η είδηση της διάκρισης θα παρουσιαστεί στο σχολείο σε μαθητική εκδήλωση με αφορμή τη γενέθλια ημέρα της unicef στην Ελλάδα, στις 11 Δεκεμβρίου.

Τιμήθηκαν επίσης φέτος από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF: η επικεφαλής της εκστρατείας καταπολέμησης του μητρικού και νεογνικού τετάνου, κα Ελευθερία Αρβανιτάκη και οι εταιρείες Diners Club και Procter & Gamble και για την πολύχρονη προσφορά τους στην προστασία των παιδιών μέσω της σημαντικής υποστήριξής τους στα προγράμματα της UNICEF.

Επιτροπή βραβείων
Την επιτροπή βραβείων της ελληνικής επιτροπής της unicef απαρτίζουν οι: Μάνος Κοντολέων, Συγγραφέας & Αντιπρόεδρος UNICEF - Παύλος Τσίμας, Δημοσιογράφος - Λόλα Νταϊφά, Δ/ντρια Δημ. Σχέσεων STAR & Μέλος Ε.Σ. UNICEF - Μερόπη Πρέκα, Ζωγράφος - Πόλυ Μηλιώρη, Συγγραφέας - Βασίλης Λουζιώτης, Μέλος Ε.Σ. της UNICEF - Ηλίας Λυμπέρης, Γενικός Διευθυντής της UNICEF - Εύα Μιμίνη, Σχολική Σύμβουλος & Προϊσταμένη Τμημ. Δ΄ Ολοήμερων Σχολείων, Δνση Σπουδών Π.Ε. Υπουργείου Παιδείας - Αγαθή Γιολτζίδου, Εκπρόσωπος Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Αθηναίων - Ράνια Μακρή, Προϊσταμένη Συνηγορίας & Δικαιωμάτων του Παιδιού της UNICEF


Πηγή: ΕΜΠΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου