Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Κέντρο Αριστοτελικών Σπουδών από το ΑΠΘ

Τη σύσταση ενός σύγχρονου Κέντρου Αριστοτελικών Σπουδών, διεθνούς εμβέλειας, στο ομώνυμο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ο πρύτανής του, Γιάννης Μυλόπουλος, στη διάρκεια της ημερίδας «Η Φιλοσοφία σήμερα: παιδεία και κοινωνία», που διοργανώνει ο τομέας Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας.

Το Κέντρο Αριστοτελικών Σπουδών θα συσταθεί άμεσα (πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων), υπό το συντονισμό της καθηγήτριας Φιλοσοφίας, Δήμητρας Σφενδόνη - Μέντζου, και θα είναι, σύμφωνα με τον πρύτανη, το πρώτο στον κόσμο που θα μελετά το έργο, τις φιλοσοφικές και ανθρωπιστικές αναζητήσεις του μεγάλου Έλληνα διαλεκτικού της αρχαιότητας, αλλά και θα εκπαιδεύει, προσελκύοντας επιστήμονες, μελετητές, φιλοσόφους και φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Οι στόχοι του θα είναι εκπαιδευτικοί (ανταλλαγές φοιτητών για έρευνα και μεταπτυχιακά προγράμματα) και ερευνητικοί, ενώ θα διοργανώνει εκδηλώσεις, συνέδρια και επιστημονικά συμπόσια, διεθνούς εμβέλειας. «Ο πλούτος του ΑΠΘ είναι η μεγάλη έκταση των γνωστικών του πεδίων. Σε αυτή την άγονη περίοδο, λόγω οικονομικής κρίσης που διανύουμε, ο στόχος δεν είναι η απόκτηση περισσότερου πλούτου, αλλά η βελτίωση της ανθρώπινης υπόστασης», δήλωσε ο κ. Μυλόπουλος, και πρόσθεσε ότι η λειτουργία του Κέντρου, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΑΠΘ, θα απαντήσει στις κατηγορίες περί εσωστρέφειας του πανεπιστημίου.

Στη διάρκεια της ημερίδας, οι συμμετέχοντες καθηγητές επεσήμαναν την ουσιαστική σχέση που συνδέει τη φιλοσοφία με την παιδεία και την κοινωνία και τόνισαν την ανάγκη σήμερα, όσο ποτέ, να ξεκινήσει ένας διάλογος σύνδεσης μεταξύ τους.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Θεοδόσης Πελεγρίνης, θα ανεβάσει σε μονόλογο τη θεατρική παράσταση «Σοπενχάουερ», στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, στις 19.45. Το έργο πραγματεύεται την ιστορία ενός ζητιάνου - ρακοσυλλέκτη, μέσα από την οποία αναδεικνύονται στοιχεία της ζωής και του έργου του μεγάλου Γερμανού φιλοσόφου.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου