Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος: Ο Συνήγορος ζητά μεγαλύτερη προσοχή στην επιβολή του μέτρου

Ο Συνήγορος του Παιδιού έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας, με παρατηρήσεις και προτάσεις του σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος. Ο Συνήγορος έχει διαπιστώσει ότι πολλές φορές η ποινή αυτή επιβάλλεται χωρίς να τηρούνται οι προϋποθέσεις που διασφαλίζουν τα δικαιώματα των μαθητών.
Ο Συνήγορος έχει ασχοληθεί με πολλές υποθέσεις με θέμα την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος μαθητών γυμνασίου και λυκείου ως παιδαγωγικό μέτρο για τον έλεγχο της συμπεριφοράς τους στο σχολείο. Η ποινή αυτή είχε επιβληθεί για διάφορες συμπεριφορές μαθητών, σχετικές με την εμφάνιση, τη χρήση απρεπών εκφράσεων προς καθηγητές, τη μαγνητοσκόπηση μέσω κινητού με ή χωρίς ανάρτηση στο διαδίκτυο κ.λπ.

Ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι υπήρχαν σε αρκετές περιπτώσεις προβλήματα σχετικά με την διαδικασία που τηρήθηκε κατά την λήψη της απόφασης. Επίσης παρατήρησε ότι πολλές φορές η ποινή είχε επιβληθεί χωρίς προηγουμένως να έχουν εξαντληθεί άλλα παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση της συμπεριφοράς των μαθητών και την συμμόρφωσή τους.

Ο Συνήγορος μελέτησε τους σχετικούς νόμους, συνάντησε και μίλησε με μαθητές και εκπαιδευτικούς, και πρότεινε ανάμεσα στα άλλα:
Το Υπουργείο Παιδείας να ενημερώσει αναλυτικά όλα τα σχολεία ότι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας όταν επιβάλουν την ποινή της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος. Οι μαθητές και οι γονείς/κηδεμόνες τους θα πρέπει να καλούνται σε ακρόαση πριν τη λήψη της απόφασης. Επίσης πρέπει η απόφαση επιβολής της ποινής να αιτιολογείται επαρκώς, να αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους εκτιμάται ότι η ποινή θα είναι προς το συμφέρον του συγκεκριμένου μαθητή, και οι παιδαγωγικές μέθοδοι που έχουν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για τον έλεγχο της συμπεριφοράς του κ.λπ.
Οι διευθυντές των σχολείων να ενημερώνουν τους μαθητές στους οποίους επιβάλλεται η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και τους γονείς/κηδεμόνες τους ότι ισχύει μόνο για το τρέχον σχολικό έτος
Το υπουργείο να φροντίσει για την καθοδήγηση και υποστήριξη των καθηγητών ώστε η ποινή αυτή να μην χρησιμοποιείται ως μέσο παραδειγματισμού των υπολοίπων μαθητών ή από αδυναμία του σχολείου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα συμπεριφοράς ενός μαθητή
Η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος να μην ανακοινώνεται δημόσια
Να προβλεφθεί νομοθετικά ο θεσμός των σχολικών κανονισμών, για να βελτιωθεί η πρόληψη και ο χειρισμός παρεκτροπών των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας
Να τροποποιηθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει τα ζητήματα των ποινών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έτσι ώστε να δίνει τη δυνατότητα στα σχολεία να αξιοποιούν περισσότερεςεναλλακτικές μεθόδους «συμμόρφωσης» των μαθητών.

Διαβάστε περισσότερα:

Επιστολή Συνηγόρου προς το Υπουργείο Παιδείας με θέμα "Το μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση"

Σύνοψη των προτάσεων του Συνηγόρου για το μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος

Πηγή: 0-18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου