Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Α και Ω στην υγεία του μαθητή η καλή διατροφή

Οι νεότερες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το μυστικό της υγείας των παιδιών και της καλής σχολικής τους απόδοσης κρύβεται στο… πιάτο τους.
Τα παιδιά της προσχολικής, της σχολικής και της εφηβικής ηλικίας βρίσκονται σε αλματώδη σωματική ανάπτυξη και ωρίμανση του οργανισμού και έχουν ιδιαίτερα αυξημένες διατροφικές ανάγκες. Ειδικά κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ο οργανισμός του παιδιού καταπονείται.
Η υγιεινή διατροφή έχει μεγάλη σημασία στη σωστή ανάπτυξή τους, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι πολλά προβλήματα υγείας που ταλαιπωρούν τους ενηλίκους έχουν τις ρίζες τους στην κακή διατροφή κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Παράλληλα, παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία κάθε πνευματικής προσπάθειας τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Εφοδιάζει τον οργανισμό με ενέργεια, βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωση, στη λειτουργία της μνήμης και στην πνευματική διαύγεια.

Όπως τονίζει η παθολόγος-διαβητολόγος Στυλιανή Ηρακλειανού το καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών πρέπει να περιλαμβάνει από όλες τις κατηγορίες των τροφίμων, τα οποία πρέπει να κατανέμονται σε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι ομάδες των τροφίμων διακρίνονται: στην ομάδα του γάλακτος, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του σώματος, μιας και περιέχει ασβέστιο, στην ομάδα του κρέατος (κρέας, ψάρια, κοτόπουλο, τυριά), που δίνουν τα δομικά υλικά για την ανάπτυξη του οργανισμού, στην ομάδα του ψωμιού (ψωμί, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια), απαραίτητα για τη ενέργεια που χρειάζονται στην καθημερινή τους ζωή, στην ομάδα των λιπαρών (φυτικά έλαια, ελαιόλαδο, μαργαρίνες, ξηροί καρποί), που δίνουν ενέργεια, στην ομάδα των λαχανικών, που προσφέρουν χρήσιμα ιχνοστοιχεία και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην ομάδα των φρούτων που προσφέρουν πολύτιμες βιταμίνες στον οργανισμό των παιδιών.

Μια ακόμα σημαντική παράμετρος αφορά το οικογενειακό τραπέζι. Τα παιδιά πρέπει να τρώνε στο τραπέζι και όχι μπροστά στη τηλεόραση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τρώνε σε ευχάριστο περιβάλλον, μαζί με αγαπημένα πρόσωπα, χωρίς καβγάδες και φωνές.

Οι οικογενειακές συνήθειες επιδρούν καταλυτικά στις συνήθειες του παιδιού στο φαγητό. Εάν οι γονείς μεταφέρουν γνώσεις διατροφής στα παιδιά και οι ίδιοι δεν τις τηρούν (π.χ. δεν λαμβάνουν πρωινό, ενώ το επιβάλλουν στα παιδιά), το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να έχουν σταθερό ημερήσιο διατροφικό πρόγραμμα, το οποίο καλό είναι να παρακολουθούν από κοντά οι γονείς.

Στην εφηβική ηλικία τα συνήθη προβλήματα που παρουσιάζονται λόγω της κακής διατροφής είναι: ακμή, σιδηροπενική αναιμία, κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών, παχυσαρκία, διαταραχές στη λήψη τροφής και χρήση συμπληρωμάτων τροφής.

Ειδικά, μάλιστα, η παχυσαρκία είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα που λαμβάνει μορφή επιδημίας. Τα κυριότερα αίτια του προβλήματος είναι: η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, η αυξημένη συχνότητα πρόσληψης γευμάτων εκτός σπιτιού, η αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών, η αυξημένη διαθεσιμότητα και προώθηση τροφών υψηλής θερμιδικής πυκνότητας.

Σωστό πρωινό

Ένα στα δύο Ελληνόπουλα φεύγει για το σχολείο χωρίς να έχει πάρει πρωινό, με αποτέλεσμα να έχει μειωμένη σχολική επίδοση.
Οι νεότερες επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι το πρωινό επηρεάζει τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη μνήμη, τη συγκέντρωση, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, τη νοητική επίδοση, τη διάθεση, καθώς, επίσης, και με τη διαχείριση πολύπλοκων πληροφοριών.

Τα παιδιά που δεν τρώνε καλά το πρωί δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στα μαθήματα και κάνουν περισσότερα λάθη στην επίλυση των προβλημάτων. Φαίνεται ότι το πρωινό έχει αυτή την επίδραση λόγω της ικανότητάς του να αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η οποία, με τη σειρά της, αυξάνει ένα μεταβιβαστή στον εγκέφαλο, που ονομάζεται ακετυλοχολίνη.

Όπως εξηγεί η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη, το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα, εφόσον συμβάλλει στην αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας, οι οποίες είναι περιορισμένες όταν ξυπνάμε.

Συνίσταται η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες, τα οποία εφοδιάζουν τον εγκέφαλο με το καλύτερο καύσιμο, τη γλυκόζη. Επιπλέον, ένα σωστό πρωινό πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά (ω3 και ω6) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπου βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος και την πνευματική διαύγεια. Έτσι, ιδανικές επιλογές για πρωινό αποτελούν: το γάλα, το μέλι, το ψωμί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι φρυγανιές, τα κράκερ, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, οι χυμοί, οι μαλακές μαργαρίνες.

Τρία μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε

1. Μικρά και συχνά γεύματα. Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων συμβάλλει στο να βρίσκεται ο μαθητής σε εγρήγορση και να αυξάνεται η αποδοτικότητά του. Αντίθετα, τα μεγάλα γεύματα προκαλούν υπνηλία και μειώνουν τη συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης του παιδιού.
Υγιεινές προτάσεις για ελαφριά σνακ είναι:
· Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων, μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς.
· Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς.
· Γιαούρτι με μέλι ή μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού.
· Δημητριακά ολικής αλέσεως με ημίπαχο γάλα.
· Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα.
· 1 κομμάτι σοκολάτα υγείας ή παστέλι.
· Αποξηραμένα φρούτα.
· 2-3 μπισκότα.

2. Ποικιλία τροφίμων: είναι σημαντική η κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες (γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, ρύζι, μακαρόνια, κρέας, ψάρι), προκειμένου ο μαθητής να μη νιώθει στέρηση και να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά.

3. Εμπλουτίστε το διαιτολόγιο του μαθητή σε τρόφιμα πλούσια σε:
Σίδηρο: Η έλλειψή του προκαλεί διαταραχές προσοχής, μνήμης και συμπεριφοράς, ενώ συνδέεται στενά με χαμηλότερους δείκτες νοημοσύνης (IQ). Πηγές: μοσχάρι, συκώτι, δαμάσκηνα αποξηραμένα, φακές, οστρακοειδή, σουσάμι.
Ψευδάργυρο: Πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο Υγείας της Ολλανδίας έδειξε ότι τα παιδιά που λάμβαναν συστηματικά ψευδάργυρο είχαν αυξημένη μαθησιακή ικανότητα και επίδοση στο γραπτό λόγο και καλύτερη μνήμη. Πηγές: Κολοκύθια, οστρακοειδή, κόκκινο κρέας, σαρδέλες, συκώτι.
Βιταμίνες συμπλέγματος Β: Συμμετέχουν στην παραγωγή της ακετυλοχολίνης, που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά ερεθισμάτων στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και βελτιώνουν τη νοητική ικανότητα. Πηγές: Γάλα, αυγά, όσπρια, μαύρο ψωμί, ρύζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου